Borba ili bijeg

Izložba Adele Jušić u Zvonu.
BORBA ILI BIJEG: Izložba Adele Jušić u Zvonu_61aad2a28676a.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U utorak, 7. decembra u Galeriji Zvono/prostor Galerije Charlama Depot bit će upriličeno otvaranje izložbe BORBA ILI BIJEG umjetnice Adele Jušić, koja će ujedno predstavljati i otvaranje dijalog o ignorantnosti bh. društva, zdravstvenog i obrazovnog sistema prema bolestima ovisnosti.

– Fotografije su snimljene u bolnici za liječenje i rehabilitaciju ovisnosti u aprilu 2021. Mali balkon sa metalnim rešetkama bio je prostor za pušenje gdje se tokom dana družilo oko 25 pacijenata iz cijelog svijeta. Pušeći jednu cigaretu za drugom, pokušavali smo uhvatiti malo sunca dok smo pričali životne priče koje su sve dovele tamo, objašnjava Adela Jušić.

Većina pacijenata joj je dozvolila da ih fotografiše, iako je fotografisanje na klinici bilo striktno zabranjeno.

– Ovim radom želim otvoriti diskusiju o društvenom razumijevanju ovisnosti. Bihevioralna nauka se decenijama bori da razotkrije mitove i zablude o prirodi ovisnosti o drogama i alkoholu. Smatralo se da su ljudi s poremećajem upotrebe supstanci moralno neispravni i da im nedostaje snaga volje. Oznake i termini kao što su “zavisnik” i “alkoholičar” – čak i “zloupotreba supstanci” i “zloupotreba droga” – opstaju i danas i dodatno stigmatiziraju bolest i pojedince koji imaju to stanje. Ovaj jezik i ovi pogledi oblikuju odgovore društva na poremećaj upotrebe supstanci, tretirajući to stanje kao moralni nedostatak, a ne kao kompleksno zdravstveno pitanje, što dovodi do naglaska na kažnjavanju, a ne na prevenciji i liječenju bolesti. Bh. društvo, zdravstveni i obrazovni sistem se ovom temom skoro i ne bave, a PTST, siromaštvo, i razne posljedice rata također su razlog su za veliki broj ovisnika svih generacija. Ovisnici o alkoholu i drogama, kao i kocki i drugom, u našem društvu su stigmatizirani i marginalizirani, što ih sprječava da zatraže zdravstvenu i bilo kakvu drugu pomoć, kaže Adela.

Reakcija borbe ili bijega je automatska fiziološka reakcija na događaj koji se doživljava kao stresan ili zastrašujući. Percepcija prijetnje aktivira simpatički nervni sistem i pokreće akutni odgovor na stres koji priprema tijelo za borbu ili bijeg. Ovi odgovori su evolucijske prilagodbe za povećanje šansi za preživljavanje u prijetećim situacijama.

Izložba će biti otvorena svakim danom osim nedelje od 12 do 15 sati. Postavka će se moži pogledati do 10.01.2022.

Adela Jušić rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 1982, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007. i magistrirala Ljudska prava i demokraciju u Jugoistočnoj Evropi, Univerzitet u Sarajevi i Bologni 2013. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama kao što su: Frestas – Trijenale umjetnosti, Sorocaba, Sao Paolo, Manifesta 8, Murcia; Videonale Kunstmuseum Bonn; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munich; Ja više nikada neću pričati o ratu, Färgfabriken, Stockholm, Balkan Insight, Pompidou Centar, Paris, itd. Bila je na brojnim rezidencijalnim programima za umjetnike/ce (ISCP, New York, Kulturkontakt Vienna, itd.) i dobitnica je nagrada YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 i Specijalne nagrade Oktobarskog salona 2013. Osnivačica je, a do 2019. godine koordinirala je i bila aktivno uključena u kulturne projekte Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA. Jedna je od dvije autorice online arhiva Antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.