Ko pita građane za status njihove države, Bosne i Hercegovine?

Pitamo se, mi građani, nije li kasno ili prekasno, čemu vodi i naše strahovenje za sudbinu naše domovine i za našu građansku sudbinu.
MOSTARSKI URBICID I HERCEGOVAČKI GENOCID SU DIO TUĐMANOVE DOKTRINE_6189db16142c2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Palmer i Eichhorst upozoravali na raspad BiH: “Bakire, otac ti je bio osnivač ove države, ne dopusti da ti budeš kriv za njen raspad”

Da li da prihvatimo sve kompromise po željama i zahtjevima naših nacionalista i pregovarača, bilo HDZ-a i Dragana Čovića ili SNSD-a i Milorada Dodika?

“Sve češće se u Bruxellesu čuje priča da su ljudi zabrinuti postoji li uopće šansa za opstanak zemlje. Ja sam rekla da takve tvrdnje ne treba iznositi jer smatram da to nije tako i rekla sam – pustite nas da radimo”, kazala je u ponedjeljak u Sarajevu Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), obraćajući se svojim sugovornicima na jednom od sastanaka koji su se odnosili na “tehničke” izmjene Izbornog zakona BiH.”  (portal Dnevnik.ba)

“Otac ti je bio osnivač ove države, ne dopusti da ti zbog ovoga budeš kriv za njeno rušenje”, kazao je Palmer u nekoliko navrata predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

“Inače, pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH bili su na rubu propasti. Međunarodni posrednici, Angelina Eichhorst iz EU, i Matthew Palmer iz američke administracije, koji mjesecima nastoje riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, u utorak su nakratko i prekinuli pregovore između lidera SDA i HDZ-a BiH.

Revolt međunarodnih dužnosnika je izazvao čvrst stav lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je kazao da ne odustaje od “etničkog prefiksa” prilikom izbora članova Predsjedništva BiH. Čović je, prema informacijama Istrage, bio i protiv smanjenja nadležnosti domova naroda FBiH. No, nakon kraće stanke, odlučeno je da se u srijedu nastave pregovori izaslanstava SDA i HDZ-a koje će predvoditi Bakir Izetbegović i Dragan Čović.” (portal Dnevnik.ba)

Međutim, kako to u svome intervjuu govori bivši gradonačelnik Mostara, gospodin Safet Oručević: “Međunarodna zajednica više nije na našoj strani kao u Washingtonu i Daytonu, nemamo što više razgovarati u Mostaru“

Kaže da su pregovori međunarodne zajednice s predstavnicima u BiH daleko od onoga kako je to izgledalo kad je on bio jedan od pregovarača u timu predsjednika Alije Izetbegovića nakon rata u Washingtonu, Daytonu i svim drugim pregovori.

“Tada je međunarodna zajednica jasno stajala na strani “bosanske” delegacije boreći se, koliko god može više, da se izađe u susret zahtjevima i principima za koje se “bosanska” strana borila i vojnički i politički. Mi smo bili žrtva, mi smo bili, oni su smatrali krivcima za sve ono što se dogodilo u srcu Europe. Danas oni to ne vide tako. Mi smo u zadnjih 15 godina propustili prilike da nametnemo neki novi diskurs, neki novi tempo, neki novi izražaj bosanske politike. Mi to nismo uradili. tu nema jedan politički krivac, ima ih mnogo i mi smo dočekali pritiske Zagreba i Beograda, jedan pravi napad na uređenje BiH, na njenu budućnost u vrlo lošem trenutku kada su naši neprijatelji vrlo dobro stali jednom nogom u Bruxellesu, drugom u Washingtonu, trećom u Moskvi – rekao je Oručević”

Mi građani, ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, veoma dobro znamo kako su se naše nacionalističke elite u vlasti ponašali, dogovarali i razgovarali, sa jedne strane Milorad Dodik i kadrovi SNSD-a, te Dragan Čović i kadrovi HDZ-a, a sa druge strane Bakir Izetbegović i kadrovi SDA-a, kao jedini mogući  “predstavnici“ Bošnjaka u BiH.

Zato je godinama, Bakir ispred Bošnjaka, godinama i činio mnoge nedopustive compromise prema drugoj strain, nacionalističkih snag ai iskazanih rušitelja i države i mnogih njenih materijalnih vrijednosti.

Ne znajući da je s jedne strane Izborni zakon i nastojanja sa željama ovih rušitelja,  da se on ustroji po nacionalnom i etničkom principu, kako bi oni neposredno mogli birati svoje “ autentične “ prestavnike u sistemu vlasti, sa druge strane su htjenja i želje za svim materijalnim vrijednostima od teritorija i zemlje, šuma i voda i ostaloga, zanemarujući uvijek i uticaj građana u svemu ovome, da se i oni pitaju za potrebna rješenja.

Istina je da su godinama, od Dejtona do današnjih dana, tako guslali i orguljali i HDZ i SNSD sa svojim čelnicima, Miloradom i Draganom i njihovim kadrovima, a u ime Allaha  i Bošnjaka, naš Bakir je sa sabhurom i merhametlukom sve tolerisao i blagonaklono klimao svojom “mudrom“ glavom.

Upravo, u ovim trenutcima sagledavajući uzavrelu i pogubnu situaciju za državu koju mu je rah. Babo stvarao sa svojim svim saradnicima i istomišljenicima, svjestan je postao svojih grešaka i poziva  našu “oporbu“ da učestvuje u ovim razgovorima i dogovorima.

Pitamo se, mi građani, nije li kasno ili prekasno, čemu vodi i naše strahovenje za sudbinu naše domovine i za našu građansku sudbinu.

Istina je, da i naši susjedi Hrvatska i komšije Srbije, imaju svoja htijenja, kao nastavak nedovršene ideološke  matrice i agresorske platiforme, kao recidivi u ovom mirnome dobu, sa svojim “ hobotničkim pipcima “ ili “ pogubnim blizancima “ ( po Stjepanu Mesiću ) , sa Dodikom i Čovićem da na našoj državnoj teritoriji dovrše “ državotvornost “ svojih genocidnih tvorevina, RS-a i Herceg Bosne.

Prema željama i zamislima, njihovih nama dovoljno znanih ideologa i stvoritelja užasnih osvajačkih agresorskih scenarija i dogovora iz Karađorđeva, poglavnika Tuđmana i vožda Miloševićaa, trebali bi nastaviti i stvaranje velike Srbije i velike NDH-azije, zacrtanom diobom naše Bosne i Hercegovine.

Kako je to istinito i lijepo iznio u intervjuu za FTV, gospodin Safet Oručević:

“Nema tu jedan lider koji je kriv. Dakle, lideri u BiH nisu odradili svoj posao na način kako se treba odraditi da se odupru pritiscima na vrijeme i iskoriste neki povijesni period koji je sada iza nas. Mi imamo nagomilane i nikad riješene probleme s Hrvatskom. Imamo nagomilane i neriješene, konfuzne i vrlo teške probleme sa Srbijom. Ne govorim da smo krivi, nego govorim o odgovorima na probleme. Mi smo najmanje krivi, u nekim stvarima nimalo nismo krivi, osim što smo krivi što kao narod ovako zatvoreni. Tko je preživio ono pravo sebi dozvoliti da nema odgovor na sve situacije. Ako nemamo odgovor to znači da možemo sutra i nestati”, kazao je Oručević.

Kaže da se vidi trud bošnjačke politike da riješi pitanje Milorada Dodika, ali da se to pitanje zapustilo.

– Taj Dodik je sigurno povezan s pitanjem Kosova i čitavom rusko-američkom situacijom. Nije to tek tako slobodni, bezobrazni igrač koji nameće neke svoje stavove. Ali imamo njegovu dugu razvoju fazu. U jednom trenutku je došlo do pogoršanja te situacije. Mora se naravno pitati gdje je naša politika izgubila Dodika, zašto smo ga izgubili i je li se ranije moglo intervenirati da se ovo ne doživi. Mislim da se moraju sve političke snage u BiH dobro zapitati šoa se ovo događa i moraju naći odgovore. Nema više prostora za kompromis. Dosad je bio kompromis i došli su do linije kad smo mi na dnu, nema nijedan kompromis. Svaki kompromis će biti ili izdaja principa BiH ili izdaja uređenja BiH ili izdaja borbe patriota koji su ginuli i ubijani od fašista. Samo može biti izdaja, ne može biti kompromis s naše strane jer nemamo više gdje. I zato mislim da mora i šira politička ekipa razmisliti o ovim problemima i izaći s jasnim stavovima u kojima i Washington i Moskva i Bruxelles moraju jasno znati gdje su principi Bosne i Hercegovine, uz uvažavanje svih zahtjeva i Hrvata i Srba – kazao je Oručević.

Kaže da nitko neće podijeliti suverenitet BiH bez ruku Bošnjaka.

– Ne može nikakvu odluku donijeti međunarodna zajednica niti narediti da se imovina preseli u entitete, itd. To je jedan segment ukupne strategije Milorada Dodika kako sada da kapitalizira ovu krizu koju je napravio povlačenjem iz institucija. On je otišao vrlo uzbuđeno, radikalno, smatrajući da je ovo trenutak nakon zakona koji je donio Valentin Inzko, da je to trenutak koji je njemu dovoljan da dobije podršku jedne cijele linije Srbija – Rusija i naroda u RS-u. Kad je vidio da to ne prolazi onda je počeo tražiti neke konkretne zahtjeve – suce u Ustavnom sudu, prvo pokuša rastaviti vojsku, vidi da mu to neće proći, međunarodna zajednica mu stavila tu crvenu crtu, ali kad mu je stavila crvenu crtu on odmah lukavo “E dobro vojsku, ali Ustavni sud, suce. E dobro Ustavni sud, suce, ima nešto treće, itd”. On ima sad niz zahtjeva koji će ga ponovo vratiti u vlast i donijeti novi kapital za RS. I ne može međunarodna zajednica pred očima cijelog Parlamenta i svijeta odigrati za retrogradne snage. Nama odgovara vratiti to i upaliti reflektore. Tko vrati Inzkov zakon i prihvati da ide u moratorij, to je izdajnik ove zemlje, pa ne znam kakva da nam je sudbina u pitanju. Donio je čovjek zakon koji je trebao donijeti prije 15 godina, pa bi mnogo ljepše bilo. Dakle takav zakon koji mi čekamo svi kao mrvicu pravde za sve što smo prošli. Da se nama ne mogu igrati zločinci koji su nam do jučer zločine radili. Već se svi paze tog zakona, iako on nije zaživio. Dakle zaboravimo tu priču što sad traži Dodik. Nek´ on zna što mi nećemo. Nećemo promijeniti zakon, nećemo prihvatiti promjenu u Ustavnom sudu, nećemo državnu imovinu, nećemo. I međunarodna zajednica mora znati da nema sugovornika na bošnjačkoj strani. Ako ga nađe, taj nas čovjek izdaje. Za sada ja ne vidim da nas netko izdaje, samo moraju biti svi zajedno. Na ovim temeljnim pitanjima moraju djelovati svi zajedno “, završen citat Safeta Oručevića.

Naš veliki patriota, borac Armije BiH, humanista i zagovornik stvaranja “jedinstvenog Mostara“, bivši gradonačelnik Mostara, gospodin Safet Oručević, završava svoj intervju sljedećom konstatacijom ;

 “ Treba se točno znati na kakav se izbor ide. Je li to direktan ili indirektan. Asimetričnih nema, itd. I to je jedna od točaka na koju se mora dati odgovor Čoviću. Kada Čović zna da ima jasan odgovor od svih aktera što može dobiti, a ne da ne može ništa dobiti, mislim da će i oni popustiti, da će se spustiti ta letvica. Ako on ne spusti tu letvu onda je to namjerno postavljena letvica na mjestu na kojem želi potpuni raspad. Je li taj scenarij spremna podržati Hrvatska, je li spremna Europa? Mislim da nije. Ali treba netko otvoreno reći – ili spusti letvu, približimo to i nađimo rješenje koje ima nekoliko modela za naći, a ne možeš biti ti kategoričan, ili tvoje rješenje ili nikakvo. Ako je to njegov skriveni cilj onda će on tražiti ponovo, u granicama koje je zadržao HVO, da pravi Herceg Bosnu koja će dugo, dugo izumirati kao što će sve onda izumrijeti i to je jedno rješenje koje vodi u katastrofu sve, pa i hrvatski narod – kazao je Oručević i dodao:

“Dodik i Čović trebaju jedan drugom za najgori scenarij. Drže takvu poziciju za najgori scenarij. A najgori scenarij je mirni raspad po ciparskom modelu. Hoće li Dodik biti kažnjen zavisi od svih poteza koje ćemo raditi i mi i Dodik itd. Sve ovo što sada Dodik radi, on bježi od kazne. Vidi da pada giljotina i povlači poteze da bi ga to promašilo. Naši moraju povlačiti isto poteze prema njemu. Predstavnici RS-a mogu se na nekoliko načina vratiti u institucije. Prvo konkretne sankcije, veliki je rasplet, velika igra, nema popuštanja. Treba naći put do međunarodnih krugova na sve moguće načine, boriti se svaki dan da se izborimo za one principe za koje smo i ginuli i branili ovu državu”, zaključio je Oručević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.