Klasni status u djetinjstvu utječe na rizik od siromaštva u odrasloj dobi

Korisno je obratiti pažnju i na nove podatke Eurostata koji ukazuju na podudarnost obiteljske financijske situacije u djetinjstvu i rizika od siromaštva u odrasloj dobi.
Klasni status u djetinjstvu utječe na rizik od siromaštva u odrasloj dobi_61a96b3cee50d.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U društvenim znanostima, prije svega sociologiji, jedna od temeljnih ideja je da se društveni/klasni status pojedinca u većoj mjeri nasljeđuje, odnosno da klasni status naše obitelji utječe na naše životne prilike i “uspjehe”. Brojna istraživanja dokazala su vezu između prihoda odraslih osoba i prihoda njihove obitelji u djetinjstvu, kao i utjecaj stupnja obrazovanja roditelja na stupanj obrazovanja njihove djece, a posljedično i na razinu prihoda. Kao jedan od brojnih primjera može poslužiti veliko istraživanje socijalne mobilnosti u SAD-u provedeno 2014., koje je pokazalo da djeca bogatih roditelja imaju 8 puta veću šansu da završe fakultet od djece siromašnih roditelja. Unatoč tome, u javnom prostoru često kolaju ideje o lijenosti određenih nacija, etničkih skupina ili naprosto pojedinaca, čak i kada nisu određeni ničim drugim osim dobi, poput “maminih sinova” koji ne žele preseliti iz roditeljskog doma. Ako zanemarimo predrasude, u pozadini takvih stavova stoji negiranje društvene nejednakosti, odnosno činjenice da je za životni uspjeh u pravilu potrebno puno više od truda i volje.

Iako postoje istraživanja koja daju nijansiraniji uvid u mehanizme društvene nejednakosti, korisno je obratiti pažnju i na nove podatke Eurostata koji ukazuju na podudarnost obiteljske financijske situacije u djetinjstvu i rizika od siromaštva u odrasloj dobi. Ti podaci daju uvid u postojanje očite veze između financijske situacije odraslih osoba s njihovom obiteljskom pozadinom, kao i u intenzitet te povezanosti u svim državama EU. Među osobama čije je kućanstvo bilo u lošoj financijskoj situaciji kada su imali 14 godina, stopa rizika od siromaštva iznosi 20,3%, dok među osobama čija je obiteljska financijska situacija bila dobra kada su imali 14 godina stopa rizika od siromaštva iznosi 13,4%.

Stopa rizika od siromaštva osoba s lošom financijskom situacijom u djetinjstvu varira od 10,2% u Češkoj do 40,1% u Bugarskoj, dok stopa rizika od siromaštva osoba dobre obiteljske financijske situacije djetinjstvu varira između 5,9% u Češkoj i 16,6% u Španjolskoj. U gotovo svim članicama Europske unije (svima osim Danske) stopa rizika od siromaštva viša je za osobe s lošom obiteljskom financijskom situacijom u prošlosti, no intenzitet te povezanosti također varira među pojedinim državama EU: najveće razlike u riziku od siromaštva između osoba s lošom i dobrom obiteljskom financijskom situacijom u prošlosti zabilježene su u Bugarskoj (27,6 postotnih bodova razlike), Rumunjskoj (17,1 pb) i Italiji (14,8 pb). S druge strane, najmanje razlike zabilježene su u Latviji (0,6 postotnih bodova), Austriji (0,7 pb), Estoniji (1,8 pb) i Finskoj (2 postotna boda). Ove razlike povezane su s raširenosti siromaštva u pojedinoj državi, kao i sa sustavima socijalne zaštite u pojedinim državama, koji imaju posredujuću ulogu između “bruto” i “neto” siromaštva, odnosno siromaštva prije i poslije socijalnih transfera. Budući da istraživanja pokazuju da je povezanost prihoda s prihodom roditelja intenzivnija ako se mjeri kroz više godina, za pretpostaviti je da Eurostatovi podaci, koji uzimaju u obzir financijsku situaciju obitelji u dobi kada je ispitanik imao/la 14 godina, donekle i umanjuju intenzitet kojim klasni status obitelji određuje kasniji klasni status pojedinca.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.