“Pljevaljska bitka prevazilazi crnogorske granice”

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da je bitka za Pljevlja, čiju osamdesetogodišnjicu danas obilježavamo, veliki istorijski događaj koji po svom značaju prevazilazi crnogorske granice.
Ilustracija: Picasa
Ilustracija: Picasa
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prigodnim programom i polaganjem vijenaca u Memorijalnom kompleksu na Stražici, danas je obilježen jubilej – 80 godina od Pljevaljske bitke, čime je odata pošta poginulim vojnicima i civilnom stanovništvu u bici za slobodu Pljevalja i Crne Gore.

Vijence su položile delegacije boračkih organizacija, potomaka poginulih boraca, Opštine Pljevlja, političkih partija, kao i značajan broj građana koji su poštovaoci antifašizma kao moralne verikale Crne Gore.

O prvodecembarskoj bici, koja je vođena 1941. govorili su predstavnici boračkih organizacija – predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić i OBNOR-a iz Pljevalja Milenko Jović.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović istakao je da je bitka za Pljevlja čiju 80 – ogodišnjicu danas obilježavamo, veliki istorijski događaj koji po svom značaju prevazilazi crnogorske granice.

“Prvodecembarski napad crnogorskih partizana na Pljevlja bila je najveća oslobodilačka i patriotska akcija u okupiranoj Jugoslaviji u toku 1941. godine, i kao takva nepunih pet mjeseci nakon svenarodnog trinaestojulskog ustanka, pokazala slobodarsku snagu, odlučnost i istrajnost crnogorskog antifašizma i narodnooslobodilačkog pokreta. Prvodecembarski jurišnici bili su borci crnogorskog partizanskog odreda, bili su ljudi posebnog kova. U napadu na Pljevlja ispoljili su visoku borbenost i veliku hrabrost. Bili su i biće zauvijek istinski i pravi heroji. Ova bitka je svjedočanstvo o spremnosti crnogorskog naroda da se bori i gine za čast i slobodu svoje zemlje i ostaće u njegovoj istoriji kao svijetao primjer. Heroji Pljevaljske bitke dali su život za ideju, za vjeru u bolje sjutra i napredak naše zemlje, ugradivši živote u temelje moderne Crne Gore”, kazao je Golubović.

Golubović je uvjeren da će slobodarska Pljevlja uvijek biti antifašistička i čuvati sjećanje na svoje poginule antifašiste, na njihovu žrtvu i doprinos slobodi, čuvati istoriju, tradiciju, antifašističko nasljeđe i uvijek biti okrenuta budućnosti, evropskim vrijednostima i ubrzanom ekonomskom razvoju opštine i Crne Gore.

Pljevaljska bitka bila je, kako navode, jedna od najvećih partizanskih akcija na Balkanu tokom 1941, a do danas se sa ponosom čuva sjećanje na junake te epopeje, u kojoj je stradalo 236 boraca od kojih 214 počiva u zajedničkoj grobnici kod spomenika na Stražici, 270 ih je ranjeno, a pod represalijama okupatora nakon bitke stradalo je 159 građana.

“Sjećanjem na heroje bitke u tom gradu, podsjećamo na antifašizam kao temeljnu tekovinu civilizacije čiji smo dio”, zaključili su u saopštenju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.