NASA odložila lansiranje teleskopa James Webb za 22. decembar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Do kašnjenja je došlo zbog incidenta koji se dogodio dok su se tehničari pripremali da pričvrste teleskop na raketu Ariane 5 koja će ga prevesti u svemir. 
nasa
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

NASA-in često odlagani svemirski teleskop James Webb pretrpeo je još jedan neuspeh. Iako je nedavno planirano da poleti 18. decembra, sada se neće lansirati najranije do 22. decembra.

NASA sprovodi dodatna istraživanja teleskopa nakon incidenta

Do kašnjenja je došlo zbog incidenta koji se dogodio dok su se tehničari pripremali da pričvrste teleskop na raketu Ariane 5 koja će ga prevesti u svemir. Neplanirano oslobađanje stezaljke koja pričvršćuje teleskop za adapter lansirne rakete izazvalo je vibraciju u celoj opservatoriji. Sada se sprovode dodatna testiranja kako bi se osiguralo da teleskop nije oštećen tokom incidenta.

NASA navodi da će dostaviti ažurirane informacije o situaciji do kraja nedelje. Kada je započet razvoj 1996. godine, NASA je očekivala da će JWST primeniti 2007. Teleskop se smatrao završenim 2016. godine, ali je onda ponovo odložen zbog njegove složene konstrukcije. U potpunosti je sastavljen tek 2019. godine, a onda je pandemija izazvala još jedan krug neuspeha.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.