Izgraditi svijest mladih da ne misle samo o ličnom već i o dobru zajednice

"Jako je bitno da imamo sinhronizovan pristup između onoga što je formalno pravno i dozvoljeno i onoga što je u isto vrijeme i moralno", kazao je Magrdžija.
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru predavanje će održati mr Haris Magrdžija, predsjednik Udruženja Centra za humanitarnu diplomatiju u Sarajevu, koordinator za migracije, keš i vaučer asistenciju u Crvenom križu Federacije Bosne i Hercegovine. Posebno je, kaže, zadovoljstvo razgovarati s mladima koji imaju priliku izgraditi svijest da li je ono što je formalno i pravno legalno u istom trenutku i moralno.

–Jako je bitno da imamo sinhronizovan pristup između onoga što je formalno pravno i dozvoljeno i onoga što je u isto vrijeme i moralno. Dešava se nekad u realnim životnim situacijama da nešto što je zakonski dozvoljeno nije u isto vrijeme i moralno. Ono što je bitno, kažem iz ličnog iskustva, koji je značaj volonterizma za mladu osobu. Pored toga što dajemo naše vrijeme u korist zajednice da naš život učinimo aktivnijim, volonter dobija priliku da na neki način kad ne može biti zaposlen jer je još učenik ili student dobije barem te vještine proaktivnosti -prepozna problem, osmisli rješenje i napravi promjenu u zajednici. To je ono što želimo kroz promovisanje volonterizma, ne samo da doprinesemo društvu već izgradimo svijest mladih da ne misle samo o ličnom dobru već i o dobru zajednice, kazao je Magrdžija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.