“Nastavljamo put vizionara Muftije Zukorlića”

Dr Muratović prokomentarisao i to što se Ugljanin i Ljajić nisu pojavili na dženazi rhm. muftiji Zukoliću.
slika-1-2
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Političkog savjeta Stranke pravde i pomirenja dr. Admir Muratović bio gost jutarnjeg programa Happy televizije. Govoreći o liku i djelu rhm. akademika muftije Muamer Zukorlića, kazao da je ponosan što je jedna mala zajednica, kakva je bošnjačka, iznjedrila čovjeka kojem bi pozavidjela i zajednica od stotinu miliona.

– Ponosni su svi oni koji su ga znali, poznavali, koji su imali prilike da se sa njim slažu, ali da i da se ne slažu jer i kada se nije slagao sa njima onda je to činio na jedan poseban način.

Istakao da je muftija Zukorlić bio posvećen ideji pomirenja i djelovanju u pravcu mira i stabilnosti.

– Muftija Zukorlić je preselio sa ovoga svijeta, ali je ostala njegova ideja, ostao je Muftija kao vizionar koji je bio odgovoran čovjek, on je znao šta znači stabilnost za jedan region koji je naslonjen na nekoliko država i zbog svoje odgovornosti činio je sve da povuče poteze koji su vodili ka stabilizaciji.

Dr Muratović kazao da su kroz političko djelovanje muftije Zukorlića i Stranke pravde i pomirenja žrtvovane lične funkcije kako bi narod dobio više.

– Svi koji su razgovarali sa Beogradom prije njega su uglavnom razgovarali za ministarska mjesta. Po prvi put i za vrijeme Đinđića, Muftija je razgovarao na način, da se ne traže pozicije već projekti za narod. Tako je došlo i do osnivanja Internacionalnog univerziteta i zato danas svršenici tog Univerziteta su “Muftijini studenti” kojih ima i u Srbiji i u regionu. Nakon toga, Muftija je čekao priliku i tek sa dolaskom na scenu predsjednika Vučića ponovo dolazi do saradnji, opet po principu projekata.

Osvrnuo se i na izbor Usame Zukorlića za novog predsjednika SPP-a.

– Ohrabruju poruke koje je novi predsjednik SPP-a uputio i na komemoraciji, ali i na prvom obraćanju nakon izbora i ono što je važno kazati da je izbor novog predsjednika bio jednoglasan.

Dr Muratović prokomentarisao i to što se Ugljanin i Ljajić nisu pojavili na dženazi rhm. muftiji Zukoliću.

– Kada je stradao bivši predsjednik opštine Tutin (Šemsudin Kučević) Muftija je pozvao mene i dr. Jahju Fehratovića i kazao stradao je čovjek koji je obavljao jaku važnu funkciju, idite i mi smo otišli istu večer. Zašto se oni nisu pojavili neka odgovore sebi. U tradiciji našeg naroda kada je dženaza i kada je hatar prestaju sve svađe i podjele. Ja ne ulazim u njihove razloge. Da li su to svojevoljno uradili ili im je neko sugerirao da li treba tako da postupe, to neka prije svega odgovore svojoj savjesti, svojim biračima i historiji. Ono što ja znam jeste da je nas Muftija naučio da kada su takve stvari u pitanju da trebamo zadržati ljudskost, mi smo to pokazali. Pokazala je i porodica pružajući ruku pomirenja svima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.