Muslimani su pobjeđivali i predvodili druge narode pravdom i pravičnošću

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Pravda nije samo na sudu, već u svim životnim situacijama postoji prostor za pravdu ili nepravdu.
assem omar
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Muhammedu alejhiselam poslije mnogoboštva (širka) nije bilo ništa mrže od nepravde. Volio je pravdu i pravedne i kad bi vidio nepravdu zgražavao bi se i osuđivao je. Jedan od njegovih ashaba je došao k njemu želeći da posvjedoči o poklonu koji je dao svom sinu, pa ga je upitao: ”Imaš li još djece?”
Rekao je: ”Da, Allahov Poslaniče.”
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: ”Jesi li svima dao ono što i sinu?””Ne”, odgovorio je čovjek.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: ”Ja ne želim svjedočiti nepravdi.”Jednom drugom prilikom, postavljajući temelje pravde, rekao je: ”Zaista će pravedni kod Allaha biti na minberima od svjetla; oni koji provode pravdu u svojim presudama, u svojim porodicama i prema onima koji su im potčinjeni.”

Omer ibn Hattab, radijallahu anhu, kupio je konja od beduina i platio mu onoliko koliko ga je cijenio. Međutim, kad je hazreti Omer jahao konja ili ga vodio, primijetio je da ima mahanu, pa se vratio beduinu i rekao mu: ”Uzmi svog konja, jer on ima mahanu.”Beduin je rekao: ”Vođo pravovjernih, neću ga uzeti, jer sam ti ga prodao zdravog.”Hazreti Omer mu je rekao: ”Onda predloži ko će presuditi među nama.”Beduin je rekao: ”Želim da nam u vezi ovog slučaja presudi Šurejh ibn Haris el-Kindi.”Na to je hazreti Omer rekao: ”Zadovoljan sam s njime kao sudijom.”Kada je Šurejh saslušao halifu hazreti Omera i beduina, rekao je Omeru: ”Jesi li kupio od njega zdravog konja?”
Da”, odgovorio je hazreti Omer.
Šurejh mu je rekao: ”U tom slučaju, zadrži ono što si kupio ili ga vrati onakvog kakvog si ga uzeo.”
Tada je halifa Omer rekao: ”A zar je pravosuđe išta drugo osim ovo, istinit govor (svjedočenje) i pravedna presuda. Idi u Kufu, ja ti povjeravam sudstvo u tom gradu.”Sa ovom i ovakvom pravdom, islamski ummet je pobjeđivao i predvodio druge narode. Da halifa stane pred sudiju, a njegov parničar je jedan od njegovih podanika. A zatim sudija presudi u korist parničara, pa se hazreti Omer silno obraduje pravdi iako je gubitnik u spomenutoj parnici.

Međutim, pravda nije samo na sudu, već u svim životnim situacijama postoji prostor za pravdu ili nepravdu. Stoga, budi pravedan prema svojoj djeci, prema bračnom drugu, prema svom komšiji, prema svom radniku i studentu, i budi zadovoljan istinom, čak i kad je protiv tebe, jer onaj ko je zadovoljan istinom on će je se i držati, i zapamti da će oni koji su pravedni na Sudnjem danu biti na minberima od svjetla.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.