Muslimani su pobjeđivali i predvodili druge narode pravdom i pravičnošću

Pravda nije samo na sudu, već u svim životnim situacijama postoji prostor za pravdu ili nepravdu.
assem omar
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Muhammedu alejhiselam poslije mnogoboštva (širka) nije bilo ništa mrže od nepravde. Volio je pravdu i pravedne i kad bi vidio nepravdu zgražavao bi se i osuđivao je. Jedan od njegovih ashaba je došao k njemu želeći da posvjedoči o poklonu koji je dao svom sinu, pa ga je upitao: ”Imaš li još djece?”
Rekao je: ”Da, Allahov Poslaniče.”
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: ”Jesi li svima dao ono što i sinu?””Ne”, odgovorio je čovjek.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: ”Ja ne želim svjedočiti nepravdi.”Jednom drugom prilikom, postavljajući temelje pravde, rekao je: ”Zaista će pravedni kod Allaha biti na minberima od svjetla; oni koji provode pravdu u svojim presudama, u svojim porodicama i prema onima koji su im potčinjeni.”

Omer ibn Hattab, radijallahu anhu, kupio je konja od beduina i platio mu onoliko koliko ga je cijenio. Međutim, kad je hazreti Omer jahao konja ili ga vodio, primijetio je da ima mahanu, pa se vratio beduinu i rekao mu: ”Uzmi svog konja, jer on ima mahanu.”Beduin je rekao: ”Vođo pravovjernih, neću ga uzeti, jer sam ti ga prodao zdravog.”Hazreti Omer mu je rekao: ”Onda predloži ko će presuditi među nama.”Beduin je rekao: ”Želim da nam u vezi ovog slučaja presudi Šurejh ibn Haris el-Kindi.”Na to je hazreti Omer rekao: ”Zadovoljan sam s njime kao sudijom.”Kada je Šurejh saslušao halifu hazreti Omera i beduina, rekao je Omeru: ”Jesi li kupio od njega zdravog konja?”
Da”, odgovorio je hazreti Omer.
Šurejh mu je rekao: ”U tom slučaju, zadrži ono što si kupio ili ga vrati onakvog kakvog si ga uzeo.”
Tada je halifa Omer rekao: ”A zar je pravosuđe išta drugo osim ovo, istinit govor (svjedočenje) i pravedna presuda. Idi u Kufu, ja ti povjeravam sudstvo u tom gradu.”Sa ovom i ovakvom pravdom, islamski ummet je pobjeđivao i predvodio druge narode. Da halifa stane pred sudiju, a njegov parničar je jedan od njegovih podanika. A zatim sudija presudi u korist parničara, pa se hazreti Omer silno obraduje pravdi iako je gubitnik u spomenutoj parnici.

Međutim, pravda nije samo na sudu, već u svim životnim situacijama postoji prostor za pravdu ili nepravdu. Stoga, budi pravedan prema svojoj djeci, prema bračnom drugu, prema svom komšiji, prema svom radniku i studentu, i budi zadovoljan istinom, čak i kad je protiv tebe, jer onaj ko je zadovoljan istinom on će je se i držati, i zapamti da će oni koji su pravedni na Sudnjem danu biti na minberima od svjetla.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.