Šta znamo o Omikronu, novoj varijanti korone iz Afrike

Gdje se već pojavio Omikron, šta čini varijantu toliko opasnom, kako je mogla da nastane i kako se može spriječiti širenje - evo nekoliko odgovora.
Bugarski fijasko vakcinacije protiv COVID-19: prekomerni rizici, osrednji rezultati_607514b22dd39.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kako je nastala nova varijanta virusa?

Čini se da se veliki broj mutacija u varijanti Omirkon akumulirao u jednom jedinom potezu, kod jedne osobe, što, prema prof. Fransoa Baluku, direktoru UCL Genetics Institute, sugeriše da se varijanta razvila tokom hronične infekcije kod osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom – vjerovatno neliječenog pacijenta oboljelog od Side odnosno AIDS-a.

Gdje je registrovana nova varijanta?

Nova varijanta Omikron je prvi put registrovana 11. novembra 2021. godine u Bocvani, odnosno sjeverno od Južne Afrike.

Nova varijanta je sada takođe otkrivena u Južnoj Africi, naročito u oblasti Gauteng oko Johanesburga i Pretorije, gdje je incidencija trenutno 1200 zaraženih na 100 000. Naučnici pretpostavljaju da se u do 90 posto novih slučajeva u Gautengu radi o Omikronu. Takođe je moguće da se nova varijanta već proširila na osam drugih provincija u Južnoj Africi.

Ostali potvrđeni slučajevi širom svijeta takođe su direktno povezani sa južnom Afrikom. Sve tako inficirane osobe su vakcinisane.

U Bavarskoj su u subotu uveče potvrđena dva slučaja infekcije Omikron varijantom. Prethodno je već javljeno da postoji osnovana sumnja infekcije putnika koji je sletio na aerodrom u Frankfurtu. U Češkoj se takođe ispituje slučaj jedne osobe koja je bila u Namibiji. Nova varijanta je do sada potvrđena i u Italiji, Belgiji, Hong Kongu, Izraelu, Velikoj Britaniji i najvjerovatnije Holandiji.

Kako reaguje SZO?

Svjetska zdravstvena organizacija je u petak novu varijantu koronavirusa B.1.1.529, pod imenom Omikron klasifikovala kao „zabrinjavajuću”. Krovna zdravstvena institucija EU je takođe ocijenila Omikron kao „zabrinjavajući”. Ova klasifikacija je signal da je varijanta zaraznija ili da vodi do težih tokova bolesti.

Koliko je opasna nova varijanta?

Ova nova varijanta zabrinjava istraživače jer ima “ekstremno veliki broj mutacija”, odnosno 32 mutacije u spajk-proteinu. Poređemja radi: veoma zarazna Delta varijanta ima osam mutacija.

Sam broj mutacija ne govori ništa o opasnosti varijante. Ali zbog velikog broja mutacija, imune ćelije se teže bore – dolazi do takozvanog bjekstva od imuniteta – pa i vakcine postaju manje efikasne.

Nova varijanta ne mora da izaziva teži oblik kovida, ali virus može još brže da se širi i tako preoptereti zdravstveni sistem.

Kako se boriti protiv širenja nove varijante?

Varijante virusa se ne zaustavljaju na nacionalnoj granici, ali širenje se može obuzdati. Mnoge zemlje za početak ograničavaju vazdušni saobraćaj sa Južnom Afrikom.

Ova direktna mjera svakako može da odloži brzo širenje nove varijante. Pošto su prvi slučajevi u Bocvani registrovani sredinom novembra, može se pretpostaviti da je ova vjerovatno veoma zarazna varijanta već prenesena u druge regione svijeta.

Kako reaguju proizvođači vakcina?

Proizvođači vakcina Bajontek (Fajzer) i Moderna već su najavili da će novu varijantu testirati u laboratoriji. Bajontek je najavio da se nalazi mogu očekivati najkasnije za dvije sedmice. Tada će se pokazati da li je adaptacija vakcine neophodna, ako se ova varijanta proširi na međunarodnom nivou.

Endrju Polard, jedan od pronalazača vakcine AstraZeneka, takođe je uvjeren da bi vakcine mogle da se prilagode novoj varijanti na vrijeme – i da su postojeće vakcine i dalje efikasne.

Da li postoji veza sa beta varijantom iz Južne Afrike?

U cijeloj Africi, Južna Afrika je najteže pogođena koronavirusom. Do sada je tamo bilo skoro tri miliona slučajeva korone, a skoro 90.000 ljudi je umrlo od korone ili zbog posljedica infekcije ovim virusom.

Beta varijanta C.1.2. koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi i koju je SZO klasifikovala kao zabrinjavajuću jer je veoma zarazna i vakcine su manje efikasne protiv nje, bila je odgovorna za te velike brojke.

Tokom vremena, međutim, još agresivnija Delta varijanta se proširila i u Južnoj Africi – kao skoro svuda u svijetu – i u velikoj mjeri potisnula beta varijantu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.