Sandžaklije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sandžaklije vole Bosnu i to su dokazali u prethodnom ratu. Stali su u odbranu ove zemlje ne žaleći svoje živote. O tome piše historija.
Ilustracija: Kirk Wallance, Glen Thomas
Ilustracija: Kirk Wallance, Glen Thomas
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Oblast koja obuhvata dio Crne Gore i Srbije je naseljena  narodom, koji je održao  svoj identitet i kulturu a zovu ga Sandžaklijama. Riječ “Sandžak” u prijevodu znači barjak (zastava). Sandžaklije su hrabri, jedinstveni i požrtvovani.

Komšiju Sandžakliju, možeš zovnuti u pola noći i zatražiti pomoć, ako zatreba. Neće vas odbiti..

Nažalost, mnogima su oni trn u oku..Zašto, ne znam. Ne oduzimaju tuđe, ne ometaju nikoga..Vazduha ima dovoljno da dišemo  i zemlje dovoljno  da koračamo njome. Njihova djeca nisu razmažena..Odlični su učenici i od malih nogu su naviknuti na rad.

Imala sam tu čast, da budem gost rodbini mog supruga, koji žive u Novom Pazaru. Žive na selu, nadomak grada. Tamo se ustaje, prije izlaska sunca. Ako imaju stoku, ona se najprije  podmiri. Njihove domaćice su do 9 sati ujutro dotjerane a doručak je već spreman. Hljeb je kod njih za doručak, uvijek topao. Bašte su im tako sređene, da poželite, da sjednete i satima  gledate u tu ljepotu prožetu svim bojama. Djeca su im odgojena da poštuju gosta. Ustanu , kada uđemo suprug ili ja. Vole goste zato jer su odgojeni da ne mrze. Njihove đačke knjižice, su pune petica. Odrasla djeca studiraju i stižu do doktorata.

Djeca pomažu svojim roditeljima od malih nogu, bez pogovora. Roditelji kažu, da tako dijete stječe radnu naviku i da će im to valjati u životu. Nisam nikada čula da im dijete kaže ne mogu i neću. Roditelji ih ne kritikuju, već razgovaraju sa njima, otvoreno i iskreno. Djeca treniraju po neku borilačku vještinu i pored svih tih obaveza, budu odlični učenici.

Bila sam jednu sedmicu u Novom Pazaru. Svaki dan bismo suprug i ja  bili pozvani na ručak, kod drugog komšije. Njihove kuće su  čiste i besprijekorno namještene. Omladina se druži i rječnik im je biran,  bez vulgarnosti i provokativnog sadržaja. Njihove djevojke izlaze u grad a vraćaju se do onog sata, do kada im roditelj odobri. Odjeća im je tako prefinjena sa stilom..U većini slučajeva izađu sa bratom ili sestrom. Jednoga dana, smo bili  pozvani suprug i ja kod komšije, na kafu. Unutrašnjost te kuće  bijaše, kao da smo ušli u najljepši muzej. Kaže mi domaćica “Nemoj nam zamjerit, mi smo ipak na selu a vi  živite u Sarajevu.” Pomislih u sebi “Ako mi kad budete dolazili u posjetu, moram iznajmit namještaj, da bi vam  parirala.”

Kada smo odlazili iz Novog Pazara, imali smo takav ispraćaj, da sam se prosto postidila. Okupili su se komšije i svi su imali  poklone za našu porodicu i nas..

Sandžaklije vole Bosnu i to su dokazali u prethodnom ratu. Stali su u odbranu ove zemlje ne žaleći svoje živote. O tome piše historija..

Sretna sam i sa ponosom mogu reći, da sam iz Sandžaka..

Jer, nije mala stvar biti Sandžaklija❤

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.