Bošnjaci Sandžaka su uvijek uz matičnu državu

Zukorlić čestitao Dan državnosti BiH.
Zukorlić čestitao Dan državnosti BiH – Bošnjaci Sandžaka su uvijek uz matičnu državu_619e4baa2255b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u svoje lično ime i ime Stranke pravde i pomirenja svim narodima Bosne i Hercegovine upućujem najsrdačnije čestitke.

ZAVNOBIH, čije je zasijedanje održano 25. 11. 1943. godine u Mrkonjić gradu, bio je odgovor naroda BiH da na temelju kulture dogovora, kao jedne od temeljnih odrednica identiteta Bosne i Bošnjaka, uređuju svoje međusobne odnose i odnose sa drugim narodima i državama.

U svojoj povijesti, Bosna i Bošnjaci su u svim bremenitim vremenima teške odluke donosili na temelju dogovora, i u tome je snaga naše matične države. Vjerujem da će se i ova trenutačna dramatična iskušenja kroz koja prolazi moj i drugi narodi Bosne i Hercegovine prevazići dogovorom na principima pravde i pomirenja baziranim na univerzalnim vrijednostima jednako važećim za sve strukture stanovništva i sve narode kojima je Bosna i Hercegovina domovinski prostor življenja. Tako mi vidimo našu Bosnu i tako nas je učio i naš rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, koji je kazao:

“Kultura dogovora predstavlja jednu od temeljnih odrednica identiteta Bosne i Bošnjaka. Dogovor kao kulturno-civilizacijska vrijednost može se uspostavljati i održavati jedino uz postojanje i poštivanje jasnih principa jednako važećih za sve strane dogovora. Status principa imaju samo ona pravila bazirana na univerzalnoj vrijednosti pravde uspostavljene od strane Stvoritelja.“

Polažemo nadu u mudre i pametne glave u našoj matici Bosni i Hercegovini da će svojim znanjem, vještinama, umijećem, iskustvom i predanim radom očuvati naše višehiljadugodišnje postojanje i osigurati svim narodima Bosne i Hercegovine prosperitetan i blagodetan život.

Mi Bošnjaci iz Sandžaka i drugih dijelova izvan današnje teritorije Države Bosne i Hercegovine uvijek smo uz našu matičnu državu, nosimo je u prsima i čuvamo u srcima.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja – SPP
Usame Zukorlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.