Bošnjaci Sandžaka su uvijek uz matičnu državu

Zukorlić čestitao Dan državnosti BiH.
Zukorlić čestitao Dan državnosti BiH – Bošnjaci Sandžaka su uvijek uz matičnu državu_619e4baa2255b.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u svoje lično ime i ime Stranke pravde i pomirenja svim narodima Bosne i Hercegovine upućujem najsrdačnije čestitke.

ZAVNOBIH, čije je zasijedanje održano 25. 11. 1943. godine u Mrkonjić gradu, bio je odgovor naroda BiH da na temelju kulture dogovora, kao jedne od temeljnih odrednica identiteta Bosne i Bošnjaka, uređuju svoje međusobne odnose i odnose sa drugim narodima i državama.

U svojoj povijesti, Bosna i Bošnjaci su u svim bremenitim vremenima teške odluke donosili na temelju dogovora, i u tome je snaga naše matične države. Vjerujem da će se i ova trenutačna dramatična iskušenja kroz koja prolazi moj i drugi narodi Bosne i Hercegovine prevazići dogovorom na principima pravde i pomirenja baziranim na univerzalnim vrijednostima jednako važećim za sve strukture stanovništva i sve narode kojima je Bosna i Hercegovina domovinski prostor življenja. Tako mi vidimo našu Bosnu i tako nas je učio i naš rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, koji je kazao:

“Kultura dogovora predstavlja jednu od temeljnih odrednica identiteta Bosne i Bošnjaka. Dogovor kao kulturno-civilizacijska vrijednost može se uspostavljati i održavati jedino uz postojanje i poštivanje jasnih principa jednako važećih za sve strane dogovora. Status principa imaju samo ona pravila bazirana na univerzalnoj vrijednosti pravde uspostavljene od strane Stvoritelja.“

Polažemo nadu u mudre i pametne glave u našoj matici Bosni i Hercegovini da će svojim znanjem, vještinama, umijećem, iskustvom i predanim radom očuvati naše višehiljadugodišnje postojanje i osigurati svim narodima Bosne i Hercegovine prosperitetan i blagodetan život.

Mi Bošnjaci iz Sandžaka i drugih dijelova izvan današnje teritorije Države Bosne i Hercegovine uvijek smo uz našu matičnu državu, nosimo je u prsima i čuvamo u srcima.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja – SPP
Usame Zukorlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.