Iskušenja izvlače iz vjernika ono najbolje

Uravnoteženost je odlika mudrih ljudi.
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dr Mustafa Mahmud, rekao je: ”Kada bi muslimani bili ispunjeni spoznajom da je smrt istina i da je proživljenje nakon smrti istina, i da su dunjalučki ukrasi prolazno uživanje, a njegova slava igra i zabava, tada bi dunjaluk i sve što je na njemu za njih postao beznačajan i ne bi se ničega bojali, već bi se okrenuli odricanju i žrtvovanju u ime Allaha, kao što su to učinili njihovi preci koji su osvojili svijet. I ne bi prihvatili i trpili zulum i nepravdu ni od koga.” (Iz knjige: ‘Ala hâfeti ez-zilzal)

Težak udarac sudbine ti može učiniti dvije stvari

Svako ljudsko biće je izloženo periodu slabosti. Čak su i ruže izložene takvim iskušenjima, vjetrovi ih povijaju i zamalo da ih ne iščupaju, a onda ih zapljusne jaka kiša. Međutim, umjesto da se osjećaju slomljeno, udarci sudbine iz njih izvlače ono najbolje i one oslobađaju najljepši miris.

Stoga zapamti, težak udarac sudbine ti može učiniti dvije stvari: ili te uništiti, ili te učiniti jačom i snažnijom osobom koju je teško pobijediti.

Definicija živog srca

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Živo srce: to je srce koje zna istinu i prihvata je, voli je i daje joj prednost nad svim ostalim. Ako srce umre, u njemu ne ostaje takav osjećaj, ono ne pravi razliku između istine i laži, nema volje za istinom, niti mrzi i prezire laž i zabludu.” (Šifaul-galil, I/104.)

Najljepša stvar u životu

Upitan je mudrac: ”Šta je najljepše što si vidio u životu?”
Odgovorio je: ”Nisam vidio ništa ljepše od čovjeka (prijatelja) koji je upoznao i vidio sve moje mahane, ali me i dalje voli.”

Uravnoteženost je odlika mudrih ljudi

Prekomjerno davanje nauči ljude da te iskorištavaju.
Pretjerana tolerancija nauči ljude da budu popustljivi prema tebi.
Pretjerana briga za druge uči ih zavisnosti.
Ravnomjernost u vrlini je garancija njezine uravnoteženosti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.