Desetine hiljada stanovnika Evrope prerano umre zbog posledica zagađenog vazduha

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Studija je objavljena u stručnom časopisu "Lanset planetari helt".
Desetine hiljada stanovnika Evrope prerano umre zbog posledica zagađenog vazduha_600f9899c7b9a.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Desetine hiljada stanovnika gradova širom Evrope prerano umre zbog posledica zagađenog vazduha, pokazala je studija koja je rangirala više od 800 gradova prema riziku od rane smrti.

Studija je objavljena u stručnom časopisu “Lanset planetari helt”, a prenosi Sputnik. U studiji je analiziran rizik od izloženosti azot-dioksidu, otrovnom gasu koji se nalazi u izduvnim gasovima automobila, kao i sitnim česticama koje mogu da uključuju dim, prašinu i pepeo.

Istraživači su kreirali i alat na internetu koji omogućuje stanovnicima da vide rang listu svojih gradova zajedno sa uporednim podacima njihovog kvaliteta vazduha i onog u drugim urbanim sredinama.

“Gradovi su žarišta zagađenja vazduha”, ukazao je vodeći autor studije sa Instituta za globalno zdravlje u Barseloni, Mark Njuvahajzen (Mark Nieuwenhuijsen).

On je dodao da će sajt o uporednim podacima zagađenja pomoći u podizanju svesti o ovom “tihom ubici”.

Prema proceni naučnika, kada bi gradovi smanjili zagađenje na nivo koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, moglo bi da se spreči skoro 51.000 privremenih smrtnih slučajeva, preneo je Rojters.

Madrid se nalazi u vrhu izloženosti azot-dioksidu, gde je prema proračunu istraživača do sedam odsto prirodnih smrti povezano sa zagađenjem vazduha. Potom slede Antverpen, Torino, Pariz i Milano.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko sedam miliona preranih smrtnih slučajeva širom sveta svake godine dovodi se u vezu sa zagađenjem vazduha. Stoga su UN pozvale da se taj rizik tretira kao pitanje ljudskih prava.

Čitajte više