Stotinu godina postojanja OŠ “Mahmut Adrović” u Petnjici

Sloga kuću gradi, a perspektiva je uvijek u mlađem kadru koji donosi potrebne savremenije inovacije u obrazovni sistem, kaže Pljakić.
Foto: SANA
Foto: SANA
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

OŠ “Mahmut Adrović” u Petnjici ovih dana slavi svoj jubilej od stotinu godina postojanja. Ime ovog istaknutog Bošnjaka utemeljeno je na tabli ulaza škole negdje poslije Drugog svjetskog rata, a zasigurno ponosno stajalo sve ove godine. Iz ovih školskih klupa izašli su brojni doktori nauka, magistri, istaknute ličnosti mudre misli. Sve ovo bio je povod da porazgovaramo sa direktorom ove osnovne škole Almirom Pljakićem.

“Škola je taj naziv dobila negdje poslije Drugog svjetskog rata, a u kontinuitetu škola postoji od 1921. godine, iako prvi pisani podaci govore da je školstvo na prostoru Gornjeg Bihora počelo odlaskom Osmanlija, negdje oko 1914. godine. To ne znači da se stanovnici ovog kraja nisu školovali i prije, jer su i tada postojale organizacije koje su se bavile isključivo obrazovno-vaspitnim temama, odnosno obrazovanjem naroda ovog kraja”, ističe Almir Pljakić.

Epidemiološka situacija sada je nešto povoljnija, pa se nastava odvija u redovnom procesu, uz skraćene časove na 30 minuta.

“Škola trenutno broji oko 200 učenika sa 4 područna odjeljenja koja su u sistemu ove obrazovne institucije. Trudimo se da sprovedemo ono što nam preporučuju institucije sa državnog nivoa, prvenstveno Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja. Epidemiološka situacija je u ovom periodu na zadovoljavajućem nivou, iako bi uvijek, složićete se, mogla biti bolja. Petnjica kao manja opština koja je razuđena ima svoje prednosti da učenici mogu uživati u svim blagodatima obrazovanja svih pet osnovnih škola koje postoje na našoj teritoriji. Mi ćemo nastaviti sa redovnom nastavom koja se sprovodi u nešto skraćenom obliku, sa časovima od 30 minuta. Zastupili smo sve predmete ove godine, tako da nisu niti u jedom danu morala da prelaze na onlajn nastavu”, dodaje Pljakić.

Sloga kuću gradi, a perspektiva je uvijek u mlađem kadru koji donosi potrebne savremenije inovacije u obrazovni sistem, završava Pljakić.

“Podmlađujemo kompletan svoj kadar. Imamo veoma mladu ekipu razredne nastave, imamo i u predmetnoj nastavi jedan dobar tim. Mogu da se pohvalim da naša škola generacijama unazad ima veoma dobre i obrazovane nastavnike. Iz ovih prostorija sam izašao i ja kao osnovac, a tu je i na stotinak doktora nauka, magistara. Zaista mogu da kažem da je Bihor bio rasadnik tih, takozvanih, “sijača prosvjetne misli”. Nastavnici vrhunski i adekvatno obavljaju svoj dio posla”, završava Almir Pljakić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.