Pametni uređaji i pravo bežično napajanje

U planu je pametni sat, kućna sigurnosna kamera, te još nekoliko uređaja koji će svoje baterije puniti bez kabla i bez postolja za punjenje.
bezicno-punjenje
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Uređaji koji se bežično pune više nisu ništa novo, a sve je manje onih koji su impresionirani. Istina je da je eliminisana potreba za kablom, ali je i dalje potrebno da se sprava postavi na određeno mesto kako bi se baterija napunila. S pametnim uređajima nove generacije bi to moglo da se promeni.

Mnogi su, kada su prvi put čuli za bežično punjenje, zamišljali kako se uređaji pune „preko vazduha“, bez potrebe da se povežu na kabl ili postave na tačno određeno mesto. Upravo bi to uskoro mogla da bude realnost punjenja, budući da se „pravi bežični uređaji“ već pripremaju. Korisnici bi tako uskoro mogli da budu oslobođeni brige o stanju baterije u telefonima, ali i svim drugim pametnim spravama.
Naime, francuska kompanija Archos najavila je saradnju sa firmom Ossia, a planiraju da zajedničkim snagama tehnologiju za pravo bežično punjenje (over-the-air charging) pretvore u stvarnost. U planu je pametni sat, kućna sigurnosna kamera, te još nekoliko uređaja koji će svoje baterije puniti bez kabla i bez postolja za punjenje. Svaki uređaj će imati Cota Power prijemnik, mali silikonski čip koji odašilje signal koji stiže do Cota radio-predajnika i daje mu znak da je uređaj spreman za punjenje. Predajnik potom šalje energiju frekvencije 5,8 GHz do uređaja koji sadrži prijemnik, te punjenje počinje bez učešća vlasnika.

Iz kompanije ističu da je tehnologija bezopasna, pa bi tehnologija za pravo bežično punjenje uskoro mogla da postane deo svakodnevice. Drugi su pak u martu pisali o tome da “punjenje kroz vazduh” neće stići uskoro, budući da još uvek niko ne pokušava da ga proda. Ostaje da se vidi ko je u pravu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.