Nema života bez namaza

Kako mogu živjeti bez te svete veze sa Uzvišenim Allahom, kako mogu osjetiti slast i užitak u životu bez namaza?
thumbs_b_c_5c787e861f6de9549705cc75caab8aae-768x432
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Namaz je život duše i duh života, i nema ništa veličanstvenije i ljepše od namaza. Namaz ljudsko tijelo čini snažnim i vitalnim, on oživljava srce i čini ga stabilnim i smirenim. Pa, ko uopće može živjeti bez namaza i kakav je to život?

Na cijelom svijetu i u cijelom kosmosu ne postoji ništa što srce čini sretnim, svijetlim i zadovoljnim kao namaz, kao sedžda uzvišenom Allahu, i sa namazom se ne može porediti ni jedna blagodat ovoga svijeta.

Namaz je za vjernika čisti život, lijek za bolesti duše i tijela, svjetlo u tminama dunjalučkog života i lijek za ono što je u ljudskim grudima.
Da nije namaza, oblaci brige i tuge nikada se ne bi raspršili i nestali. Da nije namaza, vojske šejtana bi napale na nas i svi uzroci uspjeha i spasa bili bi prekinuti. Namaz je cilj zbog kojeg se natječu bogobojazni i zbog kojeg trudbenici svoj trud ulažu. Namaz je vođa koji klanjača vodi pravo u Džennet, pa kako je moguće da ljudi ostave namaz?!

Kako mogu živjeti bez te svete veze sa Uzvišenim Allahom, kako mogu osjetiti slast i užitak u životu bez namaza?!

Namaz je tvrđava iz koje ulazimo kod Gospodara svjetova, Koji Svoje uzvanike, iskrene Svoje robove, klanjače, obasipa neizmjernom milošću i nagrađuje ih vječnom srećom.

Nema veličanstvenijeg trenutka od trenutka doživljene sedžde, kad srce i duša osjete slast suze iz pobožnog i pokajničkog oka, i kad kušaju užitak povezanosti i bliskosti sa Gospodarom svih svjetova, prije nego čovjek dočeka svoj kraj na ovome svijetu i uvjeri se, kad mu Melek smrti dođe, da je to zbilja težak i mučan trenutak i da je onaj, ko nije klanjao i ko nije čuvao tu vezu sa Allahom, sâm sebe obmanuo i upropastio.

Stoga, čovječe, dok si još na ovome svijetu, dok je duša u tebi i dok još postoji prilika i nada, pokaj se iskreno Allahu i uspostavi sa Njim vezu preko namaza, izliječi svoju griješnu dušu podižući ruke prema nebu u tmini noći, i nipošto ne gubi nadu u Allahovu milost, bez obzira na mnoštvo tvojih grijeha, jer je gubljenje nade u Allahovu milost veći grijeh od onoga koji si počinio i zbog kojeg si nadu izgubio.

Pjesnik je divno rekao:
O ti, koji se zbog mnoštva grijeha ne nadaš sreći,
Znaj da je, od tvojih grijeha, Allahov oprost veći.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.