Ako želiš da ti dan bude sretan, unesi radost u srca drugih ljudi

Onoliko koliko ti usrećuješ druge ljude, Allah će tebe usrećiti.
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Skupina muslimanskih mladića je sa velikom zabrinutošću razgovarala o smutnji koja sve više uzima maha među muslimanima. Razgovarali su o lošem ahlaku, međusobnoj netrpeljivosti, podjelama, zavidnosti, ogovaranju, potvorama, odbacivanju, kao i o potrebi popravljanja ahlaka i odnosa prema ljudima, a posebno prema muslimanima, odnosno o potrebi čišćenja srca, jer je to jedan od najveličanstvenijih ibadeta koji je danas, nažalost, uveliko zapostavljen.

U želji da svoje prijatelje podstakne na popravljanje ahlaka i čišćenje srca, jedan od njih rekao je: ”Kad god prođem pored lijepo izgrađene muslimanske kuće, ja molim Allaha da tom muslimanu i njegovoj porodici podari berićet u kući.”

Drugi je rekao: ”Kad god vidim neku blagodat kod muslimana (dobar automobil, koristan projekat, dobro odgojenu djecu, i sl.), ja proučim sljedeću dovu: ‘Allahu, učini da mu blagodati koje si mu podario budu pomoć i podrška u pokornosti Tebi, i podari mu berićet u njima!”’

Treći je rekao: ”Kad god vidim muslimana kako šeta sa svojom suprugom i kako su nasmijani i sretni, ja zamolim Allaha da ujedini njihova srca u iskrenoj ljubavi i pokornosti Allahu, dželle šanuhu.”

Četvrti je rekao: ”Kad god naiđem pored grješnika koji čini određeni grijeh, ja zamolim Allaha da ga uputi na pravi put i da mu oprosti grijehe.”

Peti je rekao: ”Što se mene tiče, ja stalno upućujem Allahu dovu da uputi sve ljude na Pravi put i da ih zaštiti od džehennemske vatre.”

Šesti je rekao: ”Ja svaku noć pred spavanje učim ovu dovu: ‘Gospodaru moj, ja sam oprostio i halalio svakom muslimanu koji me je uvrijedio, pa mu i Ti oprosti! Gospodaru moj, ja ne želim da budem uzrok patnje bilo kojeg muslimana na Sudnjem danu!”’

Eh, divnih li i čistih srca! Zar mi kao muslimani imamo veću potrebu danas od potrebe za čistim i plemenitim srcima, ispunjenim svjetlom imana i bratskom ljubavlju?

Stoga, ako želiš da ti dan bude sretan, unesi radost u srce svog brata muslimana, pa će ti se sreća dvostruko vratiti. A ako želiš biti stalno sretan, neka onda to bude tvoj običaj i stalna praksa. Jer, onoliko koliko ti usrećuješ druge ljude, Allah će tebe usrećiti.

Milostivi Allahu, nemoj nas lišiti blagodati čistoće srca, jer je to uzrok spasa na Sudnjem danu i ulaska u Džennet, kao što si nas podučio jezikom Tvog časnog poslanika, Ibrahima, alejhi selam, koji je rekao: ”Samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti.” (Eš-Šua’ra, 89.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.