Znam ja nas, je*o ti nas

Sve vjernici a jedni druge ne mogu očima vidjeti.
Ilustracija: Filipa Lanita Lopes
Ilustracija: Filipa Lanita Lopes
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Duša akovske čaršije godinama je sistematski ubijana. Nekada prelijepa čaršija puna kulturoloških i sportskih dešavanja pretvorena je u najobičniju palanku. Sve je uništeno, od porodice pa do institucija. Ni kamen na kamenu nije ostao od nekadašnjeg duhovnog i moralnog sjaja čaršije. Duša me boli u kakvom okruženju rastu buduće generacije Bjelopoljaca. Sve smo im uništili i zatrli. Dragi moji Bjelopoljci, bila su ono srećna vremena kada smo svi imali dovoljno, kada  se nije zaviđelo drugu i prijatelju. Kada se drugome željelo dobro isto onoliko koliko i sebi.

Eh u tom vaktu i zemanu krenuli sada već rahmetli majstor Husko i pokojni vozač Budo u Novu Varoš na svadbu bjelopoljskoj odivi. Da si ih poveo na strijeljanje da kažu – čijoj odivi – nema šanse da su ti umjeli odgovoriti. I jedan i drugi boemčine, ponijeli po bocu konjaka i planirali na kraju svadbe, kada mlada prinese šerbe, da je zakite parama. Računaju da su adeti isti kao i kod nas u Bijelom Polju. Ali, ne lezi vraže, svadba ko svadba potraja par dana, a onda na kraju ustade stari svat i poče nabrajati darove.

„Marko frižider, hvala mu, Salko veš mašinu, hvala mu, Jupo spavaću sobu, hvala mu, Ranko televizor…“ a onda dođe red i na Buda i Huska.

„Majstor Husko i Budo iz Bijelog Polja donijeli po bocu konjaka, popili dvije, fala im.“

***

Nema više Huska i Buda, ali zato imamo poštovani vjerujući narod. Sve vjernici a jedni druge ne mogu očima vidjeti. Mržnja prema različitosti je perpetum mobile svih nesreća i stradanja. Znam ja nas, je*o ti nas.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.