Atmosfera kao ”sigurni svod” koji štiti život na Zemlji 

”I to što je nebeski svod osiguran Naše je djelo, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.” (El-Enbija’, 32.)
wp2184284-768x480
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Među neizmjernim blagodatima koje nam je Allah podario je i blagodat Zemljine atmosfere koju je Allah učinio poput svoda ili krova koji nas štiti od kosmičkih zraka, ultraljubičastih zraka itd.

Ni za koga od nas nije tajna da je Zemljina atmosfera važna za život na ovoj planeti. I što nauka više napreduje, to više otkriva karakteristike i prednosti ovog čudnog omotača, bez kojeg bi život na Zemlji bio nezamisliv.

Atmosfera se prostire nekoliko stotina kilometara iznad površine Zemlje, a njena debljina je vrlo mala u odnosu na veličinu Zemlje koja ima prečnik veći od dvanaest hiljada kilometara. Šta su naučnici otkrili o ovom ”plavom omotaču”?

Najnovija stvar za koju su naučnici potvrdili i posljednji opis kojim opisuju ovaj omotač je da je on poput svoda ili krova koji nas štiti usred ovog mračnog i hladnog svemira.

Naučnici su otkrili sljedeće važne činjenice o Zemljinoj atmosferi:

Jedna od najvažnijih karakteristika atmosfere je da ona čuva život organizama na Zemlji, jer sadrži kiseonik neophodan za nastavak života.

Drugo, atmosfera čuva i akumulira toplotu koja dolazi od Sunca, te održava umjerenu temperaturu pogodnu za život. Da nije ove osobine, planeta Zemlja bi postala kao Mjesec, čija je temperatura na jednoj strani veća od stotinu stepeni, a na drugoj manja od stotinu stepeni ispod nule.

Treće, milioni meteora padaju na Zemlju svakog dana, i svi oni se moraju suočiti sa Zemljinom atmosferom, nakon čega, zbog velikog trenja, izgore, zdrobe se ili ispare prije nego što stignu do Zemlje, osim vrlo malog broja njih.

Četvrto, ovaj veličanstveni svod blokira sva štetna zračenja koja bi, da dođu do površine Zemlje, spalila one na njoj, uključujući i opasne ultraljubičaste zrake. Od ovih zraka samo neophodan dio za nastavak života dopire do Zemlje.

Peto, Zemlja također ima snažan magnetni pojas na više od dvije hiljade kilometara iznad svoje površine. Ovaj pojas štiti Zemlju od mnogih štetnih čestica koje lebde u svemiru.

Svemogući Allah nam je potčinio ovu atmosferu i okružio njome Zemlju da bude svod ili krov pod kojim će nas zaštititi od smrtonosnih solarnih vjetrova i ubitačnih kosmičkih zraka. Da nije ove atmosfere, život na površini Zemlje bi bio nemoguć, i stoga je ova atmosfera jedna od velikih blagodati na kojoj bismo trebali zahvaljivati Allahu, dželle šanuhu.

Nakon ovih činjenica koje potvrđuju da nas nebo iznad nas štiti od mnogih šteta, nije li onda ovo nebo svod ili krov koji, Allahovom voljom i odredbom, čuva nas i naše živote?

Upravo je takav opis neba, odnosno Zemljine atmosfere, spomenut u Kur’anu prije više od četrnaest stoljeća.

Uzvišeni Allah, objavio je: ”I to što je nebeski svod osiguran Naše je djelo, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.” (El-Enbija’, 32.)

Razmislimo o ovom naučnom izrazu: ”osigurani svod”, ili ”sigurni svod” (Sakfun mahfuz), kako je ovaj precizni izraz spomenut u Kur’anu koji je objavljen u vrijeme kada nisu postojale kosmičke i slične nauke.

U to vrijeme niko nije znao za postojanje Zemljine atmosfere. Ko je onda obavijestio Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o ovom ”sigurnom svodu”?

“Gospodaru naš, Ti nisi ovo uzalud stvorio; hvaljen Ti budi i sačuvaj nas patnje u vatri!” (Ali Imran, 191.)

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.