Rahmetli Muftija je iza sebe ostavio spremne lidere

Mi iz dijaspore smo, hvala Allahu, posebno ponosni na našeg Muftiju zato što se uvijek odazivao našim skupovima, imao razumijevanja za naše probleme, rado odvajao vrijeme za sve nas kada bismo boravili u Sandžaku.
Mithat Mujović
Mithat Mujović
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Iza nas je sedmica dana kako je sa ovog, prolaznog svijeta, na Bolji svijet preselio svebošnjački lider, akademik muftija Muamer Zukorlić. Pratili smo danima kako se od njega, na razne načine, oprašta krem vjerske, nacionalne, kulturne i političke elite, kako na našim prostorima, tao i širom cijelog svijeta. Dijaspora je uvijek bila uz Muftiju, kaže predsjednik ZSD-a prof. Mithat Mujović. Od prvog dana, dodaje, njegova vizija i misija bila je putokaz, ponos i snaga našim ljudima u dijaspori i uvijek su svakoj njegovoj ideji davali punu podršku. Sada kada nas je fizički napustio, podvlači Mujović, njegovi učenici nastaviće koračati putem koji je još za života utabao.

“Evo već sedmicu dana Bošnjaci kako u zavičaju, tako i u dijaspori intenzivno govore, pišu i jednostavno ne prestaju da spominju našeg velikana rahmetli muftiju Zukorlića što je pokazatelj koliko je bio voljen i poštovan kod ljudi. Bio je, zaista, vođa u pravom smislu te riječi. Harizmatičan, lider kakvog cijeli Balkan nije imao, poseban vizionar koji je narodu, da se tako izrazim, crtao budućnost i osvjetljavao put ali je išao uvijek hrabro i dostojanstveno korak ispred. Inspirativan govornik kojeg su sa pažnjom slušali i muslimani i nemuslimani. Mi iz dijaspore smo, hvala Allahu, posebno ponosni na našeg Muftiju zato što se uvijek odazivao našim skupovima, imao razumijevanja za naše probleme, rado odvajao vrijeme za sve nas kada bismo boravili u Sandžaku. Zahvalan sam svim našim ljudima u dijaspori koji su se organizirali i u velikom broju iz različitih evropskih gradova došli na dženazu, što opet govori o ljubavi i poštovanju prema našem Muftiji koja je duboko u srcima. Ono što je meni posebno drago i što želim da istaknem jeste da je naš Muftija ostavio iza sebe ne samo viziju u različitim dimenzijama života kao i značajne institucije, već i veliki broj lidera, sposobnih pojedinaca kako u Sandžaku, tako i u dijaspori koji, zaista, ne ostavljaju nikakvu mogućnost ni za kakav strah, pesimizam i nesigurnost za nastavak našeg pokreta, kao i rad svih institucija.

Svjesni smo da smo izgubili lidera koji se rađa jednom u stotinu godina, ali smo svjesni da je njegova veličina, između ostalog, upravo u tome što je iza sebe ostavio hrabre i dostojanstvene učenike koji će nastaviti, Inšallah, da budu na usluzi našem narodu. Želim ovom prilikom da poručim svima onima koji za života Muftije Zukorlića nisu shvatili njegovu veličinu i značaj za bošnjački narod, kao i onima koji zbog zavidnosti i ljubomore ga nisu prihvatali kao svog učitelja, da sada otvore oči, da shvate kakvog smo vođu i učitelja imali i da se uključe u naš saff, na polju izvođenja našeg naroda iz raznih tmina na svjetlo prosperiteta i sveopćeg napretka”, kazao je predsjednik ZSD ptof. Mithat Mujović.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.