Mnogo smo imali, mnogo smo izgubili

BANU o rahmetli akademiku Zukorliću: Mnogo smo imali, mnogo smo izgubili_618dc19f73bbb.jpeg
BANU o rahmetli akademiku Zukorliću.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Povodom preseljenja generalnog sekretara Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) akademika Muamera Zukorlića na ahiret u Novom Pazaru 6. novembra 2021. godine, u sjedištu akademije održano je SJEĆANJE. Tom prilikom bili su prisutni članovi BANU-a i Senata.

Predsjednik BANU akademik Mehmed Akšamija je istakao kako je energija akademika Muamera Zukorlića bila nezapamćena na našoj intelektualnoj sceni, te da je bio neumorni lider ne samo Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti na funkciji generalnog sekretara i jednog od urednika izdanja akademije, kojoj je posvetio dio svog života, već i cijelog Sandžaka, Srbije, Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore.
U svom obraćanju predsjednik Senata akademik Mustafa Cerić istakao je da treći broj Glasnika nosi naziv „Amanet“, što je inicijativa rahmetli akademika Zukorlića, te se može tumačiti kao predosjećaj da će uskoro napustiti prolazni svijet.Prof. dr. Džemal Najetović prisjetio se susreta sa rahmetli akademikom Zukorlićem. Svaki razgovor sa njim, ističe, nosio je posebne poruke i iz njih se, iznova, moglo učiti.
Govoreći o liku i djelu rahmetli akademika Muamera Zukorlića sa kojim je sarađivala dvadeset godina, akademkinja Hasnija Muratagić – Tuna istakla je, uz osnivanje i razvoj BANU, važnost postojanja Internacionalnog univerziteta, kao i političkog djelovanja rahmetli akademika Zukorlića koje je dalo potpuno drugu dimenziju mišljenja građana o bošnjaštvu i islamu.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije i član Senata muftija sandžački hfz. Abdurrahman Kujević podvukao da su saborci, saradnici i prijatelji rahmetli akademika Zukorlića bili svjesni njegove vrijednosti, a naročito u ovom trenutku kroz kulturni i nacionalni pokret. Život i rad na putu dobra rahmetli akademika Zukorlića biće neiscrpni izvor za dalji rad i djelovanje.

Prof. dr. Hazbo Skoko je u govoru o rahmetli akademiku Zukorliću naglasio da on nije bio samo fizička, već i posebna duhovna, intelektualna i inspirativna veličina.

Akademik Smail Čekić u svom obraćanju poručio da je akademik Zukorlić ne samo vizionar, dobrotvor, humanista, veliki čovjek i intelektualac, već i neustrašiv u svom govoru i djelovanju.

Za akademika Fatmira Bačija nenadoknadiv je gubitak, jer je svijet postao manji, kako kaže, preseljenjem na ahiret akademika Zukorlića.

Neobično je, ističe potpredsjednik BANU-a akademik Dževad Jahić, da rahmetli akademika Zukorlića više nema među nama. Još na ovom svijetu je, podvlači, spoznata njegova veličina.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.