Allah nas neće pitati zašto nismo pobijedili, već zašto se nismo borili za istinu

Sura Ali Imran nas uči da su strpljivost i bogobojaznost uzrok pobjede i slanja meleka kao podrške u borbi protiv neprijatelja.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sura Ali Imran nas uči da, ako sura El-Bekara definira put i pravac koji moraju slijediti oni koje je Svemogući Allah odredio za namjesnike na Zemlji, onda sura Ali Imran stavlja fokus na postojanost i ustrajnost na tom putu.

Sura Ali Imran nas uči da nas Allah neće pitati zašto nismo pobijedili, već će nas pitati zašto se nismo trudili i borili na Allahovom putu. Jer, pobjeda je od Allaha i On je daruje kome hoće.

Sura Ali Imran nas uči da zora ima poseban ukus i miris koji se ne nalazi ni u jednom drugom dijelu dana, zato ju je Allah izdvojio za zikr i dovu, jer je to vrijeme kada se dove uslišavaju.

Sura Ali Imran nas uči da je znak ljubavi prema Allahu u slijeđenju sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tako da onaj ko je dosljedan u primjeni Sunneta (u cjelokupnom životu, ponašanju, ahlaku, edebu, a ne samo u načinu obavljanja i izvršavanja određenih ibadeta i šerijatskih propisa), on voli Allaha.

Sura Ali Imran nas uči da nekada opskrba može doći i bez uzroka, onda kad čovjek iskreno i istinski služi i pokorava se Stvoritelju uzroka i prouzročenog, kao što je slučaj Merjeme, alejha selam, kojoj je svaki dan dolazila svježa hrana (voće) bez ljudske intervencije. Pa kad ju je Zekerija, alejhi selam, upitao: “Odakle ti ovo, o Merjema?”, ona je odgovorila: “Od Allaha, Allah onoga koga hoće opskrbljuje bez muke.” (Ali Imran, 37.)

Sura Ali Imran nas uči da su neke ideje i zakoni koje nam s vremena na vrijeme nude ehlu-l-kitabije (Jevreji i kršćani), put u nevjerstvo i propast, a ne put u civilizaciju.

Sura Ali Imran nas uči da, kada bi posjedovali kantare zlata i srebra, najljepše žene, najbolje i najljepše konje i jahalice, ogromna imanja i usjeve, na kraju nas čeka smrt i rastanak sa tim varljivim i prolaznim dunjalučkim užicima, te da je Allahovo zadovoljstvo bolje od dunjaluka i svega što je na njemu.

Sura Ali Imran nas uči da su strpljivost i bogobojaznost uzrok pobjede i slanja meleka kao podrške u borbi protiv neprijatelja.

Sura Ali Imran nas uči da su plemenita svojstva kojima se musliman i muslimanka uzdižu na stepen istinskih dobročinitelja: darežljivost, blagost i oprost.

Sura Ali Imran nas uči da dok god smo vjernici u Allaha nema razloga za strah, tugu i zabrinutost.

Sura Ali Imran nas uči da je glavni razlog poraza, koji se dogodi muslimanima, udaljavanje od Allahove upute i sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, te neprimjenjivanje ispravne i dogovorene strategije radi pohlepe za ratnim plijenom.

Sura Ali Imran nas uči da su grijesi glavni uzrok bježanja s bojnog polja.

Sura Ali Imran nas uči da su dva ibadeta: veličanje Allaha i razmišljanje o stvaranju nebesa i Zemlje (zikr i fikr), povezani, kao što je Uzvišeni Allah rekao: ”U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene, za one koje i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju.” (Ali Imran, 190.-191.)

Sura Ali Imran nas uči da pozivanje u Allahovu vjeru i ustrajnost na tom putu ne treba vezivati za život bilo kojeg čovjeka.

Sura Ali Imran nas uči da niko neće umrijeti, bez obzira na iskušenja i situacije u koje zapadne, dok mu suđeni čas (edžel) ne dođe.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.