Allah nas neće pitati zašto nismo pobijedili, već zašto se nismo borili za istinu

Sura Ali Imran nas uči da su strpljivost i bogobojaznost uzrok pobjede i slanja meleka kao podrške u borbi protiv neprijatelja.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sura Ali Imran nas uči da, ako sura El-Bekara definira put i pravac koji moraju slijediti oni koje je Svemogući Allah odredio za namjesnike na Zemlji, onda sura Ali Imran stavlja fokus na postojanost i ustrajnost na tom putu.

Sura Ali Imran nas uči da nas Allah neće pitati zašto nismo pobijedili, već će nas pitati zašto se nismo trudili i borili na Allahovom putu. Jer, pobjeda je od Allaha i On je daruje kome hoće.

Sura Ali Imran nas uči da zora ima poseban ukus i miris koji se ne nalazi ni u jednom drugom dijelu dana, zato ju je Allah izdvojio za zikr i dovu, jer je to vrijeme kada se dove uslišavaju.

Sura Ali Imran nas uči da je znak ljubavi prema Allahu u slijeđenju sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tako da onaj ko je dosljedan u primjeni Sunneta (u cjelokupnom životu, ponašanju, ahlaku, edebu, a ne samo u načinu obavljanja i izvršavanja određenih ibadeta i šerijatskih propisa), on voli Allaha.

Sura Ali Imran nas uči da nekada opskrba može doći i bez uzroka, onda kad čovjek iskreno i istinski služi i pokorava se Stvoritelju uzroka i prouzročenog, kao što je slučaj Merjeme, alejha selam, kojoj je svaki dan dolazila svježa hrana (voće) bez ljudske intervencije. Pa kad ju je Zekerija, alejhi selam, upitao: “Odakle ti ovo, o Merjema?”, ona je odgovorila: “Od Allaha, Allah onoga koga hoće opskrbljuje bez muke.” (Ali Imran, 37.)

Sura Ali Imran nas uči da su neke ideje i zakoni koje nam s vremena na vrijeme nude ehlu-l-kitabije (Jevreji i kršćani), put u nevjerstvo i propast, a ne put u civilizaciju.

Sura Ali Imran nas uči da, kada bi posjedovali kantare zlata i srebra, najljepše žene, najbolje i najljepše konje i jahalice, ogromna imanja i usjeve, na kraju nas čeka smrt i rastanak sa tim varljivim i prolaznim dunjalučkim užicima, te da je Allahovo zadovoljstvo bolje od dunjaluka i svega što je na njemu.

Sura Ali Imran nas uči da su strpljivost i bogobojaznost uzrok pobjede i slanja meleka kao podrške u borbi protiv neprijatelja.

Sura Ali Imran nas uči da su plemenita svojstva kojima se musliman i muslimanka uzdižu na stepen istinskih dobročinitelja: darežljivost, blagost i oprost.

Sura Ali Imran nas uči da dok god smo vjernici u Allaha nema razloga za strah, tugu i zabrinutost.

Sura Ali Imran nas uči da je glavni razlog poraza, koji se dogodi muslimanima, udaljavanje od Allahove upute i sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, te neprimjenjivanje ispravne i dogovorene strategije radi pohlepe za ratnim plijenom.

Sura Ali Imran nas uči da su grijesi glavni uzrok bježanja s bojnog polja.

Sura Ali Imran nas uči da su dva ibadeta: veličanje Allaha i razmišljanje o stvaranju nebesa i Zemlje (zikr i fikr), povezani, kao što je Uzvišeni Allah rekao: ”U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene, za one koje i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju.” (Ali Imran, 190.-191.)

Sura Ali Imran nas uči da pozivanje u Allahovu vjeru i ustrajnost na tom putu ne treba vezivati za život bilo kojeg čovjeka.

Sura Ali Imran nas uči da niko neće umrijeti, bez obzira na iskušenja i situacije u koje zapadne, dok mu suđeni čas (edžel) ne dođe.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.