Otišao je, a nismo se poselamili

"Iako se suočavao sa raznim izazovima i provokacijama, bio je uzdignute glave, otvoren i hrabar kada je bilo u pitanju isticanje islamskih vrijednosti, iznošenje svog mišljenja i interesa bošnjačkog naroda."
Otišao je, a nismo se poselamili_618c763189c6f.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prije par dana, najimpozantnija ličnost Islama u Srbiji, Muamer Zukorlić, preselio je na bolji svijet što je izazvalo velikinemir u svim muslimanskim sredinama u regiji, naročito u Srbiji, ili njegovom Sandžaku.

Bivši sandžački muftija, hodža, intelektualac, akademik, političar i rijedak islamski lider našeg vremena, Muamer Zukorlić, predao je dušu Stvoritelju Svega, na 51 godišnjoj uzrasti. Molimo Allaha da mu se smiluje i da ga učini od stanovnika Dženneta.
Rođen je 15. Februara 1970. godine u selu Orlje kod Tutina, gdje je završio osnovnu školu, nakon koje je upisao Gazi Husrev Begovu Medresu u Sarajevu.
Univerzitetsko obrazovanje je nastavio u Konstantinu, Alžiru, smjer Usuli-Fikh, a postdiplomske studije je završio na Univerzitetu Džinan u Tripoliju, Libanu.
Bio je predavač u Gazi Isa Begovoj Medresi u Novom Pazaru, predavač na Islamskoj Pedagoškoj Akademiji u Novom Pazaru, bio je i prvi dekan ove akademije koja se 2001. godine pretvorila u fakultet Islamskih Studija, kao i prvi rektor Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. godine.
Vodio je veoma dinamičan i bogat život na vjerskom, kulturnom, društvenom i političkom polju. Postigao je izvanredne rezultate u pogledu afirmacije islamskih vrijednosti, interesa bošnjačkog naroda i očuvanja muslimanske zajednice u Sandžaku i Srbiji.
Bio je inicijator za osnivanje Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti, Bošnjačke Kulturne Zajednice i političke partije Stranka Pravde i Pomirenja.

Iako se suočavao sa raznim izazovima i provokacijama, bio je uzdignute glave, otvoren i hrabar kada je bilo u pitanju isticanje islamskih vrijednosti, iznošenje svog mišljenja i interesa bošnjačkog naroda.

Kada god je bio pozvan u debatne emisije napojedinim TV kućama u Srbiji, imao je hrabrost da otvoreno kritikuje promociju nemorala, koja se sprovodikroz emisijetipa „Rijalitija“, teje govorio je da dozvoljavanje nemorala i indiferentan stav prema ovim pojavama može uništiti jedan narod ili državu. Zbog toga, njegova smrt nije dotakla samo srca njegovog bošnjačkog naroda, muslimana Balkana, već i mnogih nemuslimana koji žive na Balkanu i koji su imali priliku da prate njegove debate i govore.

U životu jedne zajednice, najtragičnija smrt je smrt velikanatog naroda, koji je svojoj zajednici i čitavom ljudskom rodu dao novi život, koji je bio istinski graditelj i dobar učitelj, vođa neospornih intelektualnih i moralnih vrijednosti, koji je svom narodu ulijevao energiju, sigurnost i nadu. Onaj koji je podučavao da čovjek koji vjeruje u Allaha, nema pravo da hoda zemljom nadmeno i da treba biti moralan i ponosan ali nikada uobražen, treba biti hrabar ali nikada tiranin, treba biti skroman ali nikada potcijenjen, povjerljiv i pravedan ali nikada varalica i nepravedan, i da tokom čitavog svog života treba raditi da svijet oko sebe učini boljim, ljepšim, naprednijim, sigurnijim i sretnijim mjestom.
Da, svaka će duša okusiti smrt i svi ćemo napustiti ovaj svijet, ali za razliku od napuštanja ovog svijeta tirana, nepravednih, kriminalaca, čijim se odlaskom ljudi raduju i osjećaju sigurnijim, smrt dobrih ljudi, onima koji su služili svome narodu i čitavom društvu, padne teže i tužnije.

Neka se Allah smiluje svim ljudima koji su svijet oko sebe uljepšavalisvojim besmrtnim djelima i neka im mezar bude mjesto u kojem će očekivati dobre vijesti od Svemilosnog Allaha, a ovome se iskreno nadamo našem bratu, velikom Muftiji i Mudžahidu koji je to biosve do svoga posljednjeg daha, dr. Muameru Zukorliću.

Neka se Allah smiluje rahmetli Muftiji i neka ga nagradi za sve ono što je učinio za vjeru Islam i za svoj narod i neka mu njegov mezar učini baštom od džennetskih bašti, i neka on bude primjer svim vođama naših vjerskih institucija kako se treba boriti na Vjeru i Vatan, u svako vrijeme i u svakom mjestu!

Neka bude dobar podsjetnik za sve one ljude koji:
„…obavezu prema Allahu ispunjavaju i ne krše obećanje;
I oni koji poštuju ono što je Allah naredio da se poštuje i Gospodara svoga se boje i obračuna mučnog plaše;
I oni koji trpe da bi postigli naklonost Gospodara svoga, i koji molitvu obavljaju, i koji od onoga što im Mi dajemo i tajno i javno udjeljuju, i koji dobrim zlo uzvraćaju – njih čeka naljepše prebivalište,
Edenski vrtovi u koje će ući oni i roditelji njihovi i žene njihove i porod njihov – oni koji su bili čestiti – i meleki će im ulaziti na svaka vrata:
„Mir neka je vama, zato što ste trpjeli, a divno li je najljepše prebivalište!“
(Er-Ra’d : 2 – 25)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.