Uređaj bez baterije kao pomoć ljudima oštećenog sluha

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong u Kini kreirali su uređaj bez baterija koji bi mogao da otvori put za veštačku pužnicu za pomoć kod gubitka sluha.
Uređaj bez baterije kao pomoć ljudima oštećenog sluha_618b01a7568ff.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong u Kini kreirali su uređaj bez baterija koji bi mogao da otvori put za veštačku pužnicu (cohlea, puž) za pomoć kod gubitka sluha.

Otvoren put za veštačke pužnice

Pužnica, komponenta unutrašnjeg uha, pretvara zvučne talase u električne impulse, a sličnu funkciju obavlja i novi uređaj. Uređaj se sastoji od nanočestica barijum titanata unutar provodnog polimera, da bi se formirao piezo-triboelektrični materijal koji generiše električni signal kada se pomera i gura zvučnim talasima. Za mnoge ljude sa oštećenim sluhom, problem može biti u oštećenju sitnih dlačica u pužnici koje pomažu u pretvaranju zvučnih talasa u električni signal koji mozak može prepoznati i protumačiti. Ovo oštećenje je obično nepovratno i uređaj koji se može umetnuti ili implantirati u uho može biti najbolja opcija za vraćanje sluha.

Ova situacija je inspirisala istraživače da pokušaju da razviju veštačku pužnicu, ali trenutno takvi uređaji zahtevaju spoljni izvor napajanja, kao što je baterija, što znači da mogu biti glomazni ili zahtevaju zamenu. Da bi se pozabavili ovim, kineski istraživači su razvili piezo-triboelektrični uređaj sa sopstvenim napajanjem, koji bi mogao otvoriti put za veštačke pužnice budućnosti. Tehnologija se sastoji od nanočestica barijum titanata obloženih silicijum dioksidom, koje su istraživači pomešali u provodljivi polimer. Zatim su materijal obrađivali tako da je imao konzistenciju poput sunđera, omogućavajući nanočesticama da se “guraju” kada zvučni talasi udare u materijal, što je rezultiralo električnim nabojem.

Ideja je da dok zvučni talasi udaraju u uređaj u uvetu, on će generisati odgovarajući električni naboj koji mozak može protumačiti. Da bi implant bio što korisniji, istraživači su ga dizajnirali tako da može proizvesti maksimalni električni signal na 170 herca, što je u dometu glasa odrasle osobe. Do sada je tim testirao uređaj u uhu modela tako što je puštao muzičko delo, a zatim pretvarao odgovarajući električni signal koji je generisao uređaj u novu muzičku datoteku. Oni navode da je muzičko delo bilo prepoznatljivo kada je puštalo novu muzičku datoteku, što sugeriše da je uređaj tačno pretvarao zvukove u električni signal. Biće potreban dalji razvoj pre nego što tehnologija bude dovoljno dobra da se koristi kao veštačka pužnica, ali je svakako postignut značajan napredak na polju ovih tehnologija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.