Pet trikova kako očuvati zdravu kožu tokom zime

Hladno vrijeme donosi i neka nova pravila njege kože, ali uz vrlo malo truda, ona može blistati i zimi.
Pet trikova kako očuvati zdravu kožu tokom zime_6189b766668ef.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Koža kao najveći organ našeg tijela, zahtijeva posebnu pažnju i njegu ne samo radi lijepog izgleda, nego zdravlja općenito, jer je to prva linija odbrane od štetnih vanjskih utjecaja i štiti nas od virusa i bakterija. Koža je tokom hladnih jesenjih i zimskih dana naročito osjetljiva i zato joj se u tom periodu treba posvetiti i više nego obično. Hladno vrijeme, naime, donosi i neka nova pravila njege kože, ali uz vrlo malo truda, ona može blistati i zimi. Zato, primijenite pet savjeta koje donosimo u nastavku i uživajte u besprijekornoj koži!

IZBJEGAVAJTE VRUĆU VODU

Preporučljivo je izbjegavati kupanje, tuširanje i umivanje u vrućoj vodi duže od 10 minuta. Temperatura vode mora biti topla i ugodna, ali nikada vruća, a sve preporučene serume i kreme za lice ili mlijeka za tijelo sa masnim kiselinama, pokušajte aplicirati unutar tri minute nakon tuširanja kada je koža najspremnija za njegu. Vruća voda će izazvati širenje krvnih žila, a kod onih koji imaju osjetljiviju kožu može dovesti i do pucanja kapilara, difuznog crvenila, te u najgorem slučaju i do rozaceje. Takva koža je još sklonija isušivanju, a zahtijeva uz njegu i liječenje. Ne zaboravite zlatno pravilo: bolje spriječiti, nego liječiti.

BEZ DUHANSKOG DIMA

Dobro je poznato koliko je pušenje štetno za zdravlje, ali da li ste znali da je najveći problem kod cigareta zapravo duhanski dim. Dermatolozi često kažu da je pušačko lice vrlo lako prepoznati – osim što duhanski dim isušuje kožu, pušenjem cigareta koža dobija prebojenost koja se još naziva „pušačka melanoza“. Dokazano je da je duhanski dim taj koji najviše šteti organizmu ne samo pušača nego i onih koji udišu dim, a koji nastaje sagorijevanjem cigarete kada se oslobađa više od 6.000 materija od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne. Kako se zna da pušači uglavnom konzumiraju cigarete prvenstveno zbog nikotina, za njih je najbolja odluka da se potpuno riješe i duhana i nikotina. Međutim, oni koji to ne učine trebaju se, zbog štetnih efekata sagorijevanja, informirati o manje štetnim alternativama i to onima baziranim na tehnologiji zagrijavanja duhana. Alternative cigaretama koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja, a ne sagorijevanja duhana, kao što je IQOS ne stvaraju duhanski dim već aerosol, koji sadrži do 95 posto manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete.

ZAŠTITNI FAKTOR

Prije izlaska, bez obzira na godišnje doba i to što nema Sunca kao ljeti, itekako treba nanositi zaštitnu kremu sa najmanje faktorom 30 sa UVA i UVB filterima. Oni u kombinaciji sa antioksidansima daju finalni “touch up” i dodatnu zaštitu. Ako uz sve to povremeno nahranite kožu nekom od terapija mikroiglicama za uklanjanje i redukciju bora i ožiljaka, aplicirate neki skinbooster ili dodatno ojačate kožu neabrazivnim laserskim postupkom, nema bojazni za hladne zimske dane koji nam predstoje. A, ne zaboravite i to: čekaju nas glamurozni događaji, poput najluđe i najduže noći u kojoj zaslužujete i glamuroznu kožu.

OVLAŽIVAČI ZRAKA

Kao što pravilna njega i adekvatna prehrana mogu pomoći, tako su nam i ovlaživači zraka u prostoru saveznici tokom zimskih mjeseci. Jer, u sezoni centralnog grijanja, znatno se smanjuje postotak vlage u zraku (ispod 10 posto) što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlažiti zrak u prostorijama u kojim boravimo primjenom ovlaživača ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora.

REGENERACIJA i ZAŠTITA

Regenerativni postupci su nužni tokom zime i ponekad je dovoljno samo promijeniti dnevnu rutinu njegovanja kože. Zato, zaboravite jake čistače, s kojima svakako treba biti oprezan i ljeti. Koristite nježne micelarne otopine uz povremene mehaničke pilinge kako bi se uklonile mrtve stanice i vratio sjaj. Hemijski pilinzi su također rezervirani za hladne mjesece, a one blaže i kozmetičke možete raditi i sami, samo ne više od jednom do dva puta sedmično. Posebno pripazite na područje oko očiju koje je ponajviše kada smo vani izloženo hladnoći i vjetru pa zato uvijek držite sunčane ili zaštitne naočale pri ruci, a naročito ili kada ste na skijanju ili klizanju.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.