Postfest Sarajevo 2021. predstavio brojne filmske i teatarske sadržaje

Festival je ugostio studente i studentice sa 6 regionalnih akademija od 5. 6. i 7. novembra 2021. godine u Sarajevu.
POSTFEST SARAJEVO 2021. predstavio brojne filmske i teatarske sadržaje_61888b7a281ed.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Pozorištu mladih Sarajevo je u petak, 5. novembra, otvoren treći studentski festival Postfest! Festival je otvorio mladi i perspketivni glumac Harun Ćehović, a publici se obratio dosadašnji direktor i osnivač festivala, Zlatko Sofović. Također, obratila se i nova direktorica festivala, Adna Rizvan.

Festivalski sadržaji su započeli predstavom sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, PSIHOZA U 4:48 u režiji studentice Ajle Bešić. U predstavi su igrali: Vedad Čano, Emina Topolović, Elma Fetić i Sara Seksan. PSIHOZA U 4:48 je rađena po istoimenom tekstu Sarah Kane, koja u centar zbivanja stavlja fragmentirajući subjekt koji prolazi kroz jednu od svojih depresivnih epizoda. Poetskim jezikom izažava najdublja osjećanja koja se u tim trenucima bude: ljubav, mržnju, strah od smrti i duboku želju za životom.

Glavni događaj, koji služi kao vezivno tkivo ovih poetskih scena, jeste sukob između subjekta i glavnog doktora na odjelu za psihijatriju, koji depresiju označava kao bolest, a nju kao osobu koju je jedino moguće izliječiti antidepresivima. Međutim, ona smatra da je jedino može izliječiti ljubav. Svaka scena predstavlja jedan segment depresije koja sve više gradira i koja je tjera dalje u smrt. Ipak, na kraju se, zbog jake želje da u životu osjeti pravu i istinsku ljubav, uspijeva spasiti i izvući iz depresivne epizode.

Nakon predstave održan je i POSTFESTUM, okrugli sto na kojem se razgovaralo o predstavi, razmjenjivali savjeti, kritike, pohvale itd., a kojeg je moderirao student dramaturgije, Benjamin Konjicija.

Time je i zvanično završen prvi dan POSTFESTa, a za vikend su pripremili dva filmska slota, masterclaas i dvije pozorišne predstave!

Drugi dan Postfesta otvorio je masterclass sa profesoricom i režiserkom Aidom Begić, jednom od najpoznatijih režiserki u BiH i šire. Mladi režiser Luka Vlaho, student na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, vodio je razgovor sa režiserkom, sa najvećim fokusom na njen diplomski film Prvo smrtno iskustvo. Film je snimljen prije dvadeset godina, no zbog svog uspjeha je još uvijek česta tema, a naši učesnici i publika su imali priliku čuti kako je tekao cijeli put nastanka ovog filma i njegov plasman u filmskom svijetu.

U kinu Meeting Point je potom prikazan i prvi Filmski slot u sklopu filmskog programa Postfesta, a činila su ga četiri filma sa četiri različite Akademije iz regiona. BJELKO je dokumentarni film u režiji Almira Zoletića (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo) a govori o životu čovjeka po imenu Mevlo Alić. OTAVA u režiji Lane Bregar, studentice na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, govori o adolescentici koja pokušava sanjati o sjećanjima na majku dok mora biti fizički prisutna na okolnoj farmi s bakom. Sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, u režiji Andrije Mugosa, gledali smo film JEČAM ŽELA koji je priča o jednom danu u životu Jakova, porodičnog čovjeka koji odluči da krsti svoju ćerku. SVE KAKO TREBA u režiji Nikole Stojanovića sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, govori o Jovani, samohranoj majci iz radničke klase, koja želi rođendan provesti sa svojom kćeri Sarom, no planovi su joj pokvareni kada Sara pozove oca da dođe.

Dan je zaokružila pozorišna predstava NOŽEVI U KOKOŠKAMA, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, koju je režirao Žiga Hren. Predstava, napisana krajem 20. vijeka, govori o ženi i buđenju njezine svijesti za vanjski svijet. Kad joj muž kaže da je kao polje, ta usporedba joj nema smisla, jer nema koristi od figurativnog jezika. Zatim započinje svoje putovanje kako bi naučila o vlastitom jeziku, kako bi se oslobodila patrijarhalne strukture i pronašla svoje značenje u svijetu. Nakon predstave je održan i POSTFESTUM, okrugli stol na kojem je ekipa predstave razgovarala sa publikom o onome što su gledali, kao i iskustvima i načinu rada na njihovoj Akademiji. Razgovor je moderirao student glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Faruk Hajdarević.

Nedjelja je posljednji festivalski dan na kojem je bio drugi filmski slot, te pozorišna predstava studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Festival je ugostio studente i studentice sa 6 regionalnih akademija od 5. 6. i 7. novembra 2021. godine u Sarajevu. Pozorišni program se održavao u Pozorištu mladih Sarajevo, a filmski u kinu Meeting Point. Pod sloganom RE:START studenti i studentice žele da ponovo uživaju u pozorištu i filmu, te kroz druženje naprave nove fantastične saradnje!

Festival su podržali fondacija Schuler Helfen Leben Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.