Odlazak velikana bez posljednjeg selama

Odlazak velikana bez posljednjeg selama_6188d5ecbebff.jpeg
Kraj velikana je kao kraj divnog sna koji se spustio u maštu, najavljujući bolji i sretniji život.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Smrt je istina i izvjesnost koja čeka svakog čovjeka bez izuzetka. Smrtno šerbe će svaki čovjek popiti. Neki od njih budu upozoreni određenim znakovima i išaretima, a nekima dođe poput bljeska munje, ali i jedne i druge iznenadi. No, važno je da ničije ime neće biti zaboravljeno i ničija smrt se ne može odložiti kad suđeni čas ili edžel dođe.

Uzvišeni Allah, objavio je: ”Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit ćete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (Ali Imran, 185.); ”Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bi bili i u visokim kulama. Ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: ‘Ovo je od Allaha!’, a snađe li ih kakvo zlo, govore: ‘Ovo je zbog tebe!’ Reci: ‘Sve je od Allaha!’ Pa šta je tim ljudima?! – oni kao da ne razumiju ono što im se govori!” (En-Nisa’, 78.)

Smrt je mač koji visi nad svim vratovima, pobjeđuje stare i mlade, bogate i siromašne, vladare i podanike, ugledne i manje ugledne.

No, smrt je i velika misterija koju geniji svijeta nisu mogli odgonetnuti od pamtivijeka i pred kojom najveći tirani i zulumćari svijeta obaraju glave kad slušaju o njoj.

Sve priče, romani i legende završavaju se kada se njihovi junaci okite lovorikama, uživajući u velikim pobjedama dok promatraju svoje protivnike i neprijatelje poražene i ponižene. Ali, stvarne životne priče i romani završavaju smrću makar njihovi heroji bili najveći vladari i bogataši.

Najbolnija tragedija u životu je smrt velikana i heroja koji su svom narodu, svojoj zajednici, ali i čovječanstvu općenito, dali novi život, koji su bili istinski graditelji i dobročinitelji, intelektualne i moralne veličine i harizmatične vođe koji su svom narodu ulijevali snagu, sigurnost i nadu, i učili ih da čovjek, vjernik u jedinog Boga, Allaha, dželle šanuhu, ne može i ne smije hodati pognute glave po zemlji, da mora biti, moralan, ponosan a nikako ohol, hrabar i jak a nikako tiranin, ponizan a nikako ponižen, povjerljiv i pravedan a nikako nepravedni varalica, te da cijeli svoj život mora raditi na tome da svijet oko sebe učini boljim, ljepšim, naprednijim, sigurnijim i sretnijim.

Jednom riječju, kraj velikana je kao kraj divnog sna koji se spustio u maštu, najavljujući bolji i sretniji život.

Da, svaka duša će smrt okusiti i svi ćemo sa ovoga svijeta otići, ali, za razliku od odlaska sa ovoga svijeta pokvarenjaka, tirana i zločinaca, čiji odlazak znači olakšanje za život i sreću svih ljudi, dok njihov ostanak produžava patnju, agoniju i nesreću svih ljudi, najteže pada odlazak onih koji su svoj život poklonili muslimanima, svom narodu i cijelom društvu, koji su cijeli svoj život uvakufili za opće dobro.

Allah se smilovao Svojim robovima kojima se dunjaluk obradovao, jer su ga ukrasili svojim velikim i besmrtnim djelima, i koje zemlja prima u svoju utrobu i dočekuje radosnom viješću za njih od Milostivog Allaha, a iskreno se nadamo da je naš brat, uvaženi muftija i mudžahid do posljednjeg daha, dr. Muamer ef. Zukorlić, jedan od njih.

Stoga je prikladno upitati: da li velikani uopće odlaze, ili je kod njih onako kako je pjesnik rekao: 

Ostavi sebi lijep spomen nakon smrti,

Lijep spomen će tvoj drugi život biti.

I to je nesumnjivo život koji traje do Sudnjega dana, ne kao ovaj prvi, dunjalučki život koji se završava smrću, već je to ogroman i prostran život koji je oslobođen skučenosti i ograničenja ovoga svijeta i svih njegovih zakona, kao što se fetus nakon svog rođenja oslobađa skučenosti i tame materice i ulazi u život koji nema veze sa životom u majčinoj utrobi.

 Neka se Allah smiluje muftiji Muameru ef. Zukorliću, neka ga nagradi najljepšom nagradom za sve što je učinio za islam i svoj narod, neka njegov kabur učini prostranom džennetskom baščom i ostavi lijep spomen na njega, kao i na sve druge muslimanske velikane i dobročinitelje: ”Oni koji obavezu prema Allahu ispunjavaju i ne krše obećanje; i oni koji poštuju ono što je Allah naredio da se poštuje i Gospodara svoga se boje i obračuna mučnog plaše; i oni koji trpe da bi postigli naklonost Gospodara svoga, i koji molitvu obavljaju, i koji od onoga što im Mi dajemo i tajno i javno udjeljuju, i koji dobrim na zlo uzvraćaju – njih čeka najljepše prebivalište, edenski vrtovi u koje će ući oni i roditelji njihovi i žene njihove i porod njihov – oni koji su bili čestiti – i meleki će im ulaziti na svaka vrata: ‘Mir neka je vama, zato što ste trpjeli, a divno li je najljepše prebivalište!”’ (Er-R’ad, 20.-24.) 

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.