Opraštanje bratu muslimanu neće povećati ništa osim dostojanstva i ponosa

Udijeli takvu vrstu sadake svom prijatelju koji te je uvrijedio, jer mržnja kvari srca, zato očistite svoje srce opraštanjem.
Ilustracija: Fauzan Adiima
Ilustracija: Fauzan Adiima
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bitka na Tebuku bila je prekretnica u Poslanikovim, sallallahu alejhi ve sellem, bitkama, iako tamo uopće nije bilo oružanog sukoba, ali to je bilo tako jer je to bio najudaljeniji pohod od Medine i zato što se on desio u toku najvećih ljetnih vrućina, a ono što je dodatno pogoršavalo situaciju je to što je državna blagajna bila prazna, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podsticao ashabe da daju sadaku i dobrovoljne priloge za opremanje vojske.

Ashabi su se odazvali i nisu škrtarili u svom davanju. Ebu Bekr, radijallahu anhu, došao je sa cijelim svojim imetkom, Omer, radijallahu anhu, donio je pola svoga imetka, a Abbas ibn Abdul-Muttalib, radijallahu anhu, donio je toliko dirhema da ih je bilo teško i izbrojati. No, taj pohod je ipak pripao Osmanu ibn Affanu, radijallahu anhu, koji je sâm opremio trećinu vojske, pa je odlikovan od strane Allahovog Poslanika, sallallahu aljehi ve sellem, časnim odlikovanjem koje je sadržano u njegovim riječima: ”Neće štetiti Osmanu šta god da uradi nakon ovoga što je danas učinio.”

Dok je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podsticao muslimane na dobročinstvo, došao je ‘Ulbe ibn Zejd i rekao mu: ”Allahov Poslaniče, ja sam siromašan i nemam imetka koji bih mogao udijeliti u dobrotvorne svrhe, ali te pozivam za svjedoka da ja na ime sadake zalažem svoju čast i  opraštam svakom muslimanu koji me uvrijedi.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije u tom trenutku komentirao njegove riječi, ali je sutradan pitao: ”Gdje je onaj što je jučer založio svoju čast kao sadaku?” ‘Ulbe ibn Zejd, rekao je: ”Evo me, Allahov Poslaniče!” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: ”Allah je primio tvoju sadaku.”

Svemogućem Allahu ništa nije draže od opraštanja i Njemu je najdraže Njegovo lijepo ime Er-Rahman – Milostivi. Stoga, oprosti drugim muslimanima, pa će i Allah tebi oprostiti.

Budi od onih koji će prvi preći preko uvreda i insistirati na pomirenju i popravljanju bratskih odnosa, i ne dopusti šejtanu da te spriječi u udjeljivanju takve vrste sadake igrajući na kartu ponosa.

Ako postoji neslaganje između tebe i tvog brata muslimana, a ti vidiš da je istina na tvojoj strani, ne čekaj dugo, jer ako spor među vama potraje, srca će otvrdnuti. Zato ti napravi prvi korak i reci: ”Gospodaru moj, ja na ime sadake opraštam muslimanu koji mi je nepravdu učinio, žudeći za Tvojim oprostom i zadovoljstvom.” Ako je Allah takvu sadaku primio od ‘Ulbe ibn Zejda, primit će i od tebe.

Udijeli takvu vrstu sadake svom prijatelju koji te je uvrijedio, jer mržnja kvari srca, zato očistite svoje srce opraštanjem. Znam da je ponekad teško i da ljudski ponos ne dozvoljava čovjeku da se ponižava, ali ja ne kažem da se voda nužno mora vratiti na svoj izvor, već je važno da ne ostane ustajala i da se ne pretvori u žabokrečinu.

U tom pogledu dovoljno ti je Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, obećanje: ”Onome ko oprosti, Allah neće povećati ništa osim dostojanstva i ponosa.”

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.