Mladi u inostranstvu nalaze sve što im nedostaje u CG

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović kaže da ne bježi od odgovornosti za stanje u opštini ali napominje da je za vrijeme svog mandata poboljšao uslove za ulaganje kroz biznis zone.
Mladi u inostranstvu nalaze sve što im nedostaje u CG_61848a196e958.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bez obzira na optimistične najave iz Vlade mladi i dalje odlaze ili razmišljaju o odlasku iz Crne Gore. Od početka devedesetih našu državu je napustilo gotovo 60.000 ljudi. Nevladini aktivisti kažu da je više razloga za odlazak, ali i da je krajnje vrijeme da se država ozbiljno pozabavi tim problemom.

Šetnja omiljenim parkom na obali Lima za osamnaestogodišnju Džejlu Alihodžić iz Bijelog Polja uskoro će postati samo uspomena. Kao i sve više mladih sa sjevera, ni Džejla svoju budućnost ne vidi u rodnom gradu, ali ni državi. Bolje uslove za život, kaže Džejla, nude zemlje Zapadne Evrope.

“Oni su upravo pokazatelj koliko trud i rad mogu da dovedu do toga da čovjek stvarno uspije”, kazala je Džejla.

Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović kaže da ne bježi od odgovornosti za stanje u opštini ali napominje da je za vrijeme svog mandata poboljšao uslove za ulaganje kroz biznis zone. Ključ rješenja je kaže u rukama države.

“Država mora kroz mehanizme osloboditi poreza sjever, povećati uticaj Investiciono razvojnog fonda, pojačati razvoj firmi na sjeveru, mlado preduzetništvo, a za sve to baza je dobra infrastruktura i dobri kapitalni projekti na koje razvoj biznisa treba da bude samo nadogradnja”, istakao je on.

Džejla ne isključuje mogućnost povratka, ali to će, kako kaže, zavisiti od prilika u zemlji.

“Ukoliko bi se nešto popravilo, ako bi Crna Gora ušla u Evropsku uniju možda bi to onda bio dio mog puta”, poručila je Džejla.

Čitajte više