Za dobročinstvo nije potrebno mnogo novca, već dobro srce

Iako su bogataši najpreči da udjeljuju, potrebna je darežljivost i dobro srce.
dobrocinstvo-768x512
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Šu’be ibnul-Hadžadž je bio učenjak koji je u svoje vrijeme najbolje poznavao hadis i najviše hadisa znao napamet. Sufjan es-Sevri, rekao je za njega: ”Šu’be ibnul-Hadžadž je emirul-mu’minin u hadisu.” Ahmed ibn Hanbel je o njemu rekao: ”U vrijeme Šu’be ibn el-Hadžadža nije bilo boljeg poznavaoca hadisa od njega”, a imam Šafija je rekao: ”Da nije bilo Šu’be, hadis se ne bi poznavao u Iraku.”

Pred njim su učili mnogi ljudi koji su kasnije postali poznati pravnici (fakihi) islamskog ummeta, a najpoznatiji od onih koji su učili pred njim su: Abdullah ibn Mubarek, Sufjan es-Sevri, El-Kisa’i kadija Ebu Jusuf, El-Asme’i i Harun el-Rešid.

Bio je velikodušan i plemenit. Njegov prijatelj Ebu Davud et-Tajalisi, rekao je: ”Bili smo kod Šu’be kad je došao Sulejman ibn Mugire plačući.

Šu’be mu je rekao: ‘Šta te je rasplakalo, Ebu Seide?’
Rekao je: ‘Moj magarac je krepao i sad nemam tovarne životinje za svoje potrebe.’
Šu’be ga je upitao: ‘Koliko si platio magarca?’
‘Tri dinara’, odgovorio je Sulejman.
Šu’be mu je rekao: ‘Allaha mi, imam samo tri dinara, pa uzmi i kupi sebi drugog magarca, i ne plači!”’
Prenosi se također od Ebu Davuda et-Tajalisija da je rekao: ”Bili smo na predavanju kod Šu’be i pisali ono što nam je diktirao, pa je došao prosjak. Šu’be je rekao: ‘Udijelite mu sadaku’, i niko mu nije udijelio sadaku.
Zatim je rekao: ‘Udijelite mu sadaku, jer mi je prenio Ebu Ishak od Mu’akkila ibn Adija ibn Hatima da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: -Čuvajte se džehennemske vatre, makar sa pola hurme.’ (Buharija)
I niko mu nije udijelio sadaku.
Zatim je Šu’be ponovo rekao: ‘Udijelite mu sadaku, jer me je obavijestio Amr ibn Murre, a njemu je prenio Hajseme ibn Adi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: -Čuvajte se džehennemske vatre, makar sa pola hurme, a ako ne nađete (pola hurme), onda sa lijepom riječju.’ (Buharija)
I niko mu nije udijelio sadaku.
Šu’be je i treći put rekao: ‘Udijelite mu sadaku, jer mi je prenio Mehal el-Dabijj, a njemu Adi ibn Hatim da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Zaštitite se od džehennemske vatre, makar sa pola hurme, a ako ne budete imali, onda sa lijepom riječju.’ (En-Nesa’i)
I opet niko nije udijelio sadaku siromahu.
Tada je Šu’be rekao: ‘Odlazite, Allaha mi, neću vam prenositi hadis tri mjeseca!’
Onda je ušao u svoju kuću, uzeo komad tjestenine i dao ga prosjaku, rekavši: ‘Uzmi, ovo je trebala biti naša hrana za danas.”’
Sulejman ibn Harb, rekao je: ”Ako pogledate Šu’binu odjeću, vidjet ćete da ona ne vrijedi ni deset dirhema. On je bio šejh koji je mnogo dijelio sadaku.”

Za dobročinstvo i udjeljivanje sadake nije potrebno mnogo novca, iako su bogataši najpreči da udjeljuju, već je potrebna darežljivost i dobro srce.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.