Kako smrdibuba smrdi?

Ima li ih zaista više nego inače i da li zaista “nenormalno” smrde u poslednje vreme?
Foto: Depositphotos/andrei310
Foto: Depositphotos/andrei310
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“STRAVA I UŽAS Ako ovo vidite negde u stanu imaćete VELIKI PROBLEM!”

“Evo zašto NIKAKO ne smete da ubijete SMRDIBUBU! INVAZIJA SMRDIBUBA!”

“Srbiji ponovo preti pederus, ALI I BUBE ‘KLINTONKE’!”

Jesu li zaista toliko strašne kada svakodnevno u medijima čitamo ovakve naslove? Ima li ih zaista više nego inače i da li zaista “nenormalno” smrde u poslednje vreme?

Kada je ugrožena, smrdibuba kroz pore na grudnom košu otpušta neprijatan miris, koji u sastavu sadrži između ostalog aldehide, dok neke vrste imaju i cijanid. Miris nekih smrdibuba podseća na korijander, kod drugih na badem, ali bez obzira na to, po pravilu je neprijatan i služi da otera predatora. Ipak, u Laosu se na primer jedna od vrsta zbog specifičnog mirisa smatra delikatesom, a nekad se osušena meša sa biljem i papričicom i pravi smeša začina.

Međutim, osim što intenzivno mirišu, smrdibube koje su vrlo rasprostranjene na Zemlji i uglavnom zelene ili braon boje, ne nanose veću štetu ljudima. Kao i mnoge druge stenice, hrane se biljkama i njihovim sokovima pa ih poljoprivrednici smatraju štetočinom i ne vole kada se pojave u velikom broju jer uništavaju kukuruz, soju, pamuk i mnoge druge biljke.

Učestalija pojava smrdibuba u našoj okolini može se povezati sa migracijom braon smrdibuba koje dolaze iz Kine i drugih delova istočne Azije. Radi se o invazivnoj vrsti koja u našim krajevima nema prirodnih neprijatelja i zbog toga njihova brojnost raste. A prilikom promena vremena, koje su ovog leta vrlo česte, ulaze u stanove kako bi pronašle zaštitu. Najbolji način da izbegnete njen napad (neprijatnim mirisom) je da je polako izbacite kroz prozor.

M.Đ.

—–

FOTO: Depositphotos/andrei310

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.