Novi Pazar 60 posto leži na vakufu

"Sigurno nećemo odustati od svakog centimetra da istražimo, da vidimo gdje je naše i da pokušamo to da vratimo" kaže, između ostalog, Hajro ef. Tutić.
Novi Pazar ima 65 džamija_60c6b0c8a1c94.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Kada je akademik Zukorlić još 2019. godine muftiji Dudiću uručio rješenje Agencije za restituciju  o vraćanju vakufa Stara banja i dva i po hektara zemljišta oko nje bio je to događaj na kojeg se čekalo godinama i u šta je uloženo rada, truda, angažmana i borbe.

–Kad imate nešto izgubljeno a onda odjednom dobijate nešto što je nemoguće pa prije bih mogao da kažem da je to čisto nevjerovatno bilo. Mi smo vratili srce vakufa. To su nam islamske ustanove. To je vakuf Gazi Isa-bega. Tu je temelj Pazara. Novi Pazar 60 posto leži na vakufu. Garantovano. Prema podacima rahmetli prof. Šuševića nekad je u Novom Pazaru bilo 350 katanaca, odnosno dućana. Vakufskih. Pa koliko stotina kuća i to je sve bilo u užem centru. Mislim da nema ni sto kvadratnih metara da se negdje ne zakači ćošak vakufske imovine. Nama nije vraćeno ništa. Rađeno je proširivanje ulica, izgradnja objekata, stambenih Lučnih zgrada, zanatskih centara, zgrada Suda  gdje smo u tom krugi imali naših 14 lokala. Hadžet cijeli je vakuf. 11 hektara zemlje, sve one kuće što su od bolnica, od Musale pa gore do filtera preko 90 posto je vakufsko. Sigurno nećemo odustati od svakog centimetra da istražimo, da vidimo gdje je naše i da pokušamo to da vratimo, kaže, između ostalog, Hajro ef. Tutić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.