Miholjski susreti sela u Sjenici

Prikazani su i ručni radovi neprocjenjive vrijednosti. Ponešto se proda, najčešće na nekom tržištu vani i to je sve.
Miholjski susreti sela u Sjenici_6181e42fbf9d8.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Miholjski susreti sela u Sjenici održani su nakon 30 godina, pod pokriviteljstvom Ministarstva za brigu o selu. Manifestacija koja je bila tradicionalna afirmiše sve vrijednosti i grada i sela, kroz različita kulturna, umjetnička i sportska dešavanja.

–Uvijek ko izgubi on se ljuti. Tu je sudija da sudi. Mi vučemo konopac, pobijedili smo pošteno, Ako im nešto nije jasno možemo opet da vučemo i opet ćemo biti najbolji normalno, kažu iz ekipe Kladnice.

Prikazani su i ručni radovi neprocjenjive vrijednosti. Ponešto se proda, najčešće na nekom tržištu vani i to je sve. Da bi opstale, treba angažman svih.

–Grčevito smo se borili da nešto uradimo ali sve teže. Na listi smo UNESCO-a na listi ćilima kao nematerijalno dobro, a to znači da će biti podržan organizovani vid proizvodnje. Svaka žena nešto proizvede i traži način gdje da ga proda. Mi se odazovemo svakom sajmu, svakoj manifestaciji. One ostave domaćinstva, gazdinstva da bi dale doprinos. Moraju se uključiti državne institucije, Opština također. Postoji mnogo načina.

Manifestacija se održava širom Srbije da se vidi da sela žive, ističe Boban Vasojević direktor Ustanove za sport.

–Izložbeni dio domaće radinosti nije samo za tu namjenu. Dosta seoskih porodica živi od prodaje. Sutra će i turisti doći, vidjeti i tražiti gdje mogu kupiti ćilim. To je prava slika sela a došla su dotle da izumiru, nestaju i sve je manje mlađe populacije. Drago mi je i u sportskom dijelu što su došli da predstave svoje selo.

Pravila se i sjenička pita, koturača. Nadaju se da će iduće godine manifestacija biti premještana u jedno od sela.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.