Bošnjaci po prvi put dobijaju zamjenika predsjednika RIK-a

Poslanici su iskoristili svoje pravo da kroz govore analiziraju najnoviji sporazum o izbornim uslovima koji je potpisan u Skupštini bez prisustva stranaca.
Bošnjaci po prvi put dobijaju zamjenika predsjednika RIK-a_6181e428a34fc.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poslanici skupštine Srbije razmatrali su danas izbor zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije (RIK). Prijedlog Stranke pravde i pomirenja je da se na tu poziciju imenuje Usame Zukorlić.

– Ono što hoću da istaknem jeste da je Izborna republička komisija ključno odgovorna za sprovođenje izbora i smatramo da će kadrovskim pojačanjem ona dobiti na još većem legitimitetu, na još većoj stručnosti. Trudili smo se da naši kandidat ispunjava sve uslove i mi smo ponosni na svakog našeg kandidata i siguran sam da će sve izmjene koje smo usvojili idu ka tome da više nikad i niko ne uperi prst u RIK i da iznese svoju sumnju kada je u pitanju izborni proces. Mislim da je to cilj svim političkim akterima, kazao je u ime predlagača Samir Tandir.

Lider SPP-a akademik Muamer Zukorlić kazao da se imenovanjem kandidata iz reda bošnjačkog naroda prezentuje politika zdravih odnosa.

– Ovo doživljavamo kao još jedan važan iskorak u pogledu upotpunjenja kapaciteta RIK-a koja čeka ovu tačnu godinu dana, iako nije bilo nikakvih smetnji da se to učini ranije, evo to sada činimo sa određenim zakašnjenjem, ali bolje ikako nego nikako i time ćemo imati kompletiran sastav RIK-a. Ono što je još jedan iskorak je da će RIK za zamjenika predsjednika dobiti kandidata iz reda manjinskih zajednica, što predstavlja još jedan važan iskorak u pogledu same percepcije RIK-a koja treba da bude ogledalo cjelokupnog našeg šarenila u ovoj zemlji i etničkog i kulturološkog i konfesionalnog, ali svakako i političkog. Ovo predstavlja važan iskorak koji se svakako sa različitih stranačko-političkih pozicija može i različito tumačiti, ali ovo je nesporna činjenica i u tom pogledu za nas predstavlja još jedan korak u pogledu realizacije politike razumijevanja, politike dijaloga, politike pomirenja, politike zdravih odnosa unutar jedne zemlje.

Poslanici su iskoristili svoje pravo da kroz govore analiziraju najnoviji sporazum o izbornim uslovima koji je potpisan u Skupštini bez prisustva stranaca. Iz SPP-a podsjetili da je na njihov prijedlog sa 10.000 na 5.000 smanjen broj potpisa za predaju lista stranaka nacionalnih manjina.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.