Vakuf Hadži Hurem – stadion u Novopazarskoj banji ponovo u vlasništvu Islamske zajednice

Rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata dr. Rešad ef. Plojović proučio je dovu, a tablu Vakufa Hadži Hurem otkrili su muftija Dudić i akademik Zukorlić.
Vakuf Hadži Hurem – stadion u Novopazarskoj banji ponovo u vlasništvu Islamske zajednice_617def7ecebf5.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na godišnjicu osnivanja Mešihata Islamske zajednice, na vakufskom dobru u Novopazarskoj banji, koji je prošle godine vraćen Islamskoj zajednici, proučena je dova i otkrivena tabla Vakufa Hadži Hurem.

Ovom svećanom činu prisustvovala je delegacija Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, potpredsjednik Narodne skupštine akademik Muamer Zukorlić, te aktivisti i džematlije Islamske zajednice.

Skup je kur’anskim ajetima otvorio direktor Medrese Gazi Isa-beg hfz. Adnan ef. Dupljak.

Muftija Dudić u svom obraćanju istakao da je ponosan što 27. godišnjicu od osnivanja Mešihata obilježavaju na ovaj način.

– 12. rebiu-l-evvela je vraćen prvi vakuf, zgrada Islamskih ustanova u centru Novog Pazara, evo smo danas 28. rebiu-l-evvela i ovo vakufsko dobro mi danas ovdje i zvanično obilježavamo. Želim da vas obradujem da smo zahvaljujući jednom našem uposleniku, koji je postao vakuf, pored vakufa Stare banje i stadiona, dobili kao vakuf i kuću iznad objekta Banje sa 40 ari placa.

Poručio da će Islamska zajednica iskoristiti sva dostupna sredstava kako bi zaštitila vakufsku imovinu.

– Želim da jasno podvučem da nećemo dozvoliti nijedan pedalj vakufske imovine da bude ikada više otet Islamskoj zajednici. I nemoj više nikome nikada da pada napamet, neka znaju, bilo kakvim žalbama, tužbama, pritiscima, itd… i da se nadaju bolje je rad njih da ne tonu više u harame i u grijehe, već čim čuju da Islamska zajednica potražuje nešto da i oni se uključe i daju doprinos. Ako bilo ko bude probao na drugačiji način nešto što je bilo kad bilo vezano za vakuf, neće sigurno uspjeti u tome, to želim javno da kažem. Nema tih sredstava koja nećemo iskoristiti kao bismo zaštitili vakufsku imovinu.

Akademik Muamer Zukorlić kazao da je vakuf temelj slobode vjere i znanja jedne zajednice.

– Ona zajednica koja nema snagu da ima svoje vakufe teško da može imati slobodu u vjeri i znanju, jer ne može se graditi sloboda vjere i sloboda znanja na krhkim temeljima, odnosno bez temelja. Jasno vam je shodno ovom zaključku zašto smo mi ovoliko truda i žrtve podnijeli  i prinijeli radi vakufa, a i zašto su dušmani Islamske zajednice toliko fokusirali borbu protiv vakufa, tj. ciljali otimanje i razaranje vakufa. I mi i oni su znali ovo, da ako budemo imali vakufe imaćemo slobodu u vjeri i znanju, ako ne budemo imali nećemo imati slobodu u vjeri i znanju, a bez slobode u vjeri i znanju jedna zajednica može da opstane biološki, ali nikako ljudski i nikako kulturološki. Takva zajednica će propadati i biće uvijek ponižena. Zato borba za vakufe u pogledu uvakufljenja, u pogledu odbrane vakufa, u pogledu izgradnje vakufa, razvijanja vakufa je jedan od farz farzova.

Kazao da se je nakon faze fizičke odbrane vakufa, prešlo na fazu odbrane i razvoja vakufa znanjem i političkim uticajem.

– Ako hoćete da na samo jednom primjeru da vidite razliku između naše politike i politike naših konkurenata biće vam vrlo jasno, samo pogledajte šta iza koga ostaje i bit će vam sve jasno. Svi ciljevi naši predstavljaju trajno dobro koje jasno, glasno i efikasno ostaje iza nas, a o njima neću da govorim, to je vrlo vidljivo i sami zaključite.

Rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata dr. Rešad ef. Plojović proučio je dovu, a tablu Vakufa Hadži Hurem otkrili su muftija Dudić i akademik Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.