Sistemom jedinstvenog i jakog saffa upravlja razum, strpljenje i osjećaj za druge

Samo svjesna i jaka vjera (iman) može učiniti da ljudski um nadvlada životinjsku prirodu.
Screenshot-2021-10-26-at-09.47.23
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Propisani ibadet bi trebao da nas uzdiže, a ne da doživljavamo padove s ibadetom na svim životnim poljima. Muslimani su danas preokupirani izgledom i formom i jedva da ih se tiče suština. I to je jedna od tajni naše zaostalosti. Utrošili smo mnogo vremena i truda u ispravljanju i korekciji formalnosti, a ni desetinu od toga nismo potrošili na ispravljanju misli i regulisanju društvenih odnosa među ljudima.
I zbog toga nas u svakoj stisci i teškim iskušenjima vodi mentalitet krda, a ne sistem jedinstvenog saffa i reda, ujednačenih koraka i obraćanja pažnje na druge. Kad krdo vodi sebičnost i ljubav za preživljavanjem, ono će nastaviti juriti s neobuzdanom željom, čak i preko leševa slabih.

A što se tiče sistema reda, ispravnog i jednistvenog saffa, njime upravlja razum, strpljenje, osjećaj za druge, timski duh, odgovornost svih za pojedinca a pojedinca za cjelinu.Narodne mase u zemljama trećeg svijeta nisu stekle odgovarajuće obrazovanje čak ni iz bontona u saobraćaju, a da ne govorimo o dobročinstvu prema slabima, brizi o redu, opreznom djelovanju i razmišljanju o krajnjem ishodu i posljedicama naših postupaka. Mnogi muslimanski učenjaci, daije i muallimi daleko više pažnje posvećuju raspravama o fikhsko-pravnim mes’elama i pitanjima, nego li oblikovanju i izgradnji svijesti, razboritosti i zrelosti u suočavanju sa životnim iskušenjima i nedaćama. Samo svjesna i jaka vjera (iman) to može popraviti i učiniti da ljudski um nadvlada životinjsku prirodu.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.