U Pljevljima otvoren dnevni boravak za OSI

Dnevni centar Pljevlja i nevladino udruženje (NVU) „Zračak Nade“ su licencirani za pružanje dvije nove usluge.
U Pljevljima otvoren dnevni boravak za OSI_617c9e30efdba.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom (OSI) starije od 27 godina, koji je otvoren u Pljevljima, doprinijeće kvalitetu njihovog života i njihovoj većoj integraciji u društvenu zajednicu, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS), Janko Odović.

On je taj prostor otvorio zajedno sa predsjednikom Opštine Pljevlja, Igorom Golubovićem i direktoricom pljevaljskog Centra za dnevni boravak za djecu sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom, Svetlanom Dujović.

Odović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da će dnevni boravak namijenjen OSI doprinijeti većoj socijalnoj inkluziji i unaprijediti sistem socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori, a posebno na sjeveru države.

On je podsjetio da je do sada je postojalo samo nekoliko dnevnih boravka za OSI iznad 27 godina.

„Danas mi predstavlja posebno zadovoljstvo otvaranje još jednog dnevnog boravka, što će posebno doprinijeti kvalitetu života ovih lica i njihovoj većoj integraciji u društvenu zajednicu“, rekao je Odović.

On je istakao da Vlada posvećeno radi na unapređenju kvaliteta života ranjivih kategorija.

Odović je direktorici Centra uručio licencu za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite, kojom se potvrđuje da ta ustanova ispunjava uslove za pružanje usluge dnevni boravak za odrasla lica sa invaliditetom.

“Ovo je samo jedan od koraka Vlade na unapređenju života OSI, a predano radimo na uspostavljanju ostalih usluga za podršku za život u zajednici”, dodao je Odović.

On je naglasio da se MFSS, na čijem čelu je ministar Milojko Spajić, posvećeno bavi socijalnom zaštitom građana. Odović je poručio da će Crna Gora morati da se navikne na ispitivanje rada svih u tom sistemu da bi se on unaprijedio u interesu građana.

Kako je naveo, u okviru projekta koji se realizuje uz podršku Evropske unije (EU) i Vlade, u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, Dnevni centar Pljevlja i nevladino udruženje (NVU) „Zračak Nade“ su licencirani za pružanje dvije nove usluge.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu, Marija Stajović, kazala je da je Dnevni boravak za OSI starije od 27 godina primjer brige i prave podrške svim građanima Pljevalja.

„Na ovaj način pokazujemo da su nam sva djeca sa smetnjama u razvoju, njihovi roditelji i odrasli ljudi sa invaliditetom važni i u tom smislu im trebamo pružiti uslove i mogućnosti za razvoj njihovih potencijala“, rekla je Stajović.

Kako je saopšteno iz MFSS-a, uslugu savjetovanje djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom, koju pruža NVU „Zračak Nade“, koristi oko 20 djece i mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja.

Projekat, koji kofinansiraju EU i Vlada Crne Gore, podržali su i Opština Pljevlja, UNICEF i Ambasada Norveške.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.