Ko dopušta da se osobe iz kriminalnog miljea postavljaju za državne službenike?

Akademik Zukorlić podsjetio na slučaj iz Sjenice gdje je kako je kazao sprega tužilaštva i kriminalaca rezultirala ubistvom novinara i humaniste Edina Hamidovića.
Zukorlić: Ko dopušta da se osobe iz kriminalnog miljea postavljaju za državne službenike_617bf52debac9.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik stranke Pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Na pravom mestu” na Happy televiziji. Tema emisija bila je utjecaj kriminalnih organizacija na državni sistem kroz korumpirane službenike i postavljanje svojih kadrova na visoke pozicije.

Akademik Zukorlić podsjetio na slučaj iz Sjenice gdje je kako je kazao sprega tužilaštva i kriminalaca rezultirala ubistvom novinara i humaniste Edina Hamidovića.

– Ono što je moja poruka, a tiče se ove teme jeste da ne smijemo podcjenjivati koncentraciju zla ove vrste ma gdje. Ukoliko mi imamo, u Sjenici recimo, takvu spregu kriminala, policije, sudija. Vi imate neke fenomene, meni kolege u Narodnoj skupštini kada im ispričam čude se, kao da se to ne dešava u ovoj zemlji. Recimo sudiju uhapse pod ozbiljnim optužbama, pa ga puste i on se odmah sutra dan vrati na posao i nastavi da sudi, a istraga traje. To je paradoks. Ili recimo tužilac dobije krivičnu za nezakonito držanje oružja, to je toliko čista prijava, našli ste nekome pištolj, tu nema nekakvih razloga da se to odgađa, ali ta krivična prijava stoji u ladici, druga krivična prijava je napad na policajca od iste osobe i ta je u fioci, da bi upravo ta osoba izvršila ono krvoločno ubistvo nad novinarom i humanistom, vlasnikom Sjeničkih novina. Ista ta osoba za koju postoje dvije kristalno čiste krivične prijave, stoje zato što je taj tužilac u sprezi sa tom kriminalnom bandom.
Zukorlić se osvrnuo i na aktuelna dešavanja.

– Prvi pokazatelj ili jedan od važnih pokazatelja da je paradržava veoma jaka jeste njihova sposobnost da svoje ljude instaliraju na visokim pozicijama u državi. Dobro je kada kažete da se mora raščistiti jer ne može se stvar tretirati u uskom obruču. Kako to da ja znam, a ne bavim se ovim, da je Hrkalović došla iz jednog vrlo problematičnog, narko miljea kao dama za razne upotrebe. To se znalo u startu. Dakle, kako to da ja to znam koji živim u Novom Pazaru, a recimo službe zadužene za provjere za to ne znaju. To su meni ozbiljniji simptomi.

Zukorlić kazao da se moramo se zapitati ko dopušta da se osobe iz kriminalnog miljea postavljaju na državni funkcije.

– Prije par mjeseci je jedan od organizatora i realizatora kidnapovanja direktora škole u Sjenici, jedan od vođa ove kriminalne grupe koja je izvršila i likvidaciju Hamidovića, bio imenovan za savjetnika u jednom našem ministarstvu. Pa onda kako smo mi digli glas protiv toga, taj ugovor je raskinut. Ali vidite niko nije pitan kako je moglo da se desi, da li treba da se uvijek neko pobudi, da se oktrije neka velika afera pa da krenemo. Znači, ako nama bude normalno da vozač ministra bude uhapšen prilikom prevoženja droge sa službenim Audijem Vlade Srbije, a ne uslijedi razmotavanje klupka, i sa druge strane da ozbiljan kriminalac, jedan od šefova kriminalne grupe koja se bavi likvidacijama i kidnapovanjem u Sjenici bude zvanično imenovan za savjetnika ministra, u ministarstvu istog ministra, dakle tu smo mi u velikom problemu. To je pokazatelj da je ta paradržava veoma jaka, ali isto da mi nismo ozbiljni u obračunu sa paradržavom. Imamo kriminalne grupe koje nam ruše državni aparat. Nama treba više političara sa državnim formatom i tako bi se i predsjednik i Vlada mogli suočiti sa ovakvim problemima, kazao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.