Četiri situacije koje pokazuju stepen vjerničke privrženosti i ljubavi prema Allahu

Iskreni vjernik neće zaspati a da prije toga ne prouči zikr.
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Postoje četiri situacije u kojima se pokazuju razmjere čovjekove privrženosti i ljubavi prema svome Gospodaru.

Prva situacija: Kada krene na spavanje, kad se njegova čula i organi oslobode dnevne zauzetosti a srce poveže sa onim koga voli. Iskreni vjernik neće zaspati a da prije toga ne prouči zikr, spominjući i veličajući Onoga Kojeg voli i ispunjavajući svoje srce ljubavlju prema Njemu.

Druga situacija: Kada se probudi iz sna, prvo čega se sjeti njegovo srce jeste spominjanje Voljenog. Kad se probudi i duša mu se vrati, istovremeno se vraća i sjećanje na Allaha, koje je san bio prekinuo.

Treća situacija: Kada stupi u namaz, to je ogledalo vjerničkog stanja i vaga imana, kojom se mjeri vjera čovjeka i njegovo stanje, te stepen njegove bliskosti s Allahom i prisutnosti u namazu.

Četvrta situacija: U trenucima nedaća i teških iskušenja, srce se u ovoj situaciji sjeća samo onoga što mu je najdraže, i ne bježi osim svome voljenom Gospodaru, Allahu, dželle šanuhu. (Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, Tarikul-hidžretejni, I/306.)

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.