Četiri situacije koje pokazuju stepen vjerničke privrženosti i ljubavi prema Allahu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Iskreni vjernik neće zaspati a da prije toga ne prouči zikr.
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Ilustracija: Ahmed Al-Refaie
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Postoje četiri situacije u kojima se pokazuju razmjere čovjekove privrženosti i ljubavi prema svome Gospodaru.

Prva situacija: Kada krene na spavanje, kad se njegova čula i organi oslobode dnevne zauzetosti a srce poveže sa onim koga voli. Iskreni vjernik neće zaspati a da prije toga ne prouči zikr, spominjući i veličajući Onoga Kojeg voli i ispunjavajući svoje srce ljubavlju prema Njemu.

Druga situacija: Kada se probudi iz sna, prvo čega se sjeti njegovo srce jeste spominjanje Voljenog. Kad se probudi i duša mu se vrati, istovremeno se vraća i sjećanje na Allaha, koje je san bio prekinuo.

Treća situacija: Kada stupi u namaz, to je ogledalo vjerničkog stanja i vaga imana, kojom se mjeri vjera čovjeka i njegovo stanje, te stepen njegove bliskosti s Allahom i prisutnosti u namazu.

Četvrta situacija: U trenucima nedaća i teških iskušenja, srce se u ovoj situaciji sjeća samo onoga što mu je najdraže, i ne bježi osim svome voljenom Gospodaru, Allahu, dželle šanuhu. (Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, Tarikul-hidžretejni, I/306.)

Čitajte više