Ubrzati obnovu elektromreže na području Sandžaka

Elektronsko unapređenje čitanja električnih brojila za trošenje električne energije zasigurno će unaprijediti i preciznost i efikasnost što svakako treba podržati, kazao je Zukorlić.
Ilustracija: Dmitry Anashkin i Yuriy Shemyakin
Ilustracija: Dmitry Anashkin i Yuriy Shemyakin
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika kao i o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (za pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Komentirajući prijedloge, akademik Muamer Zukorlić ističe da će s njihovim usvajanjem biti izbjegnute mahinacije, a sistemi unaprijeđeni.
Dalje unaprijeđenje samog postupka registracije u Agenciji za privredne registre posebno je važno kako bi se mladi ljudi podstakli na osnivanje svojih privrednih subjekata. Prvi koraci da se krene u privatne poslovne aktivnosti počinju, kaže akademik Zukorlić od samog registra.

– Ukoliko mu iskomplikujete registraciju, sam postupak upisa u taj registar već ste ga uplašili da kaže da je to nemoguće i koliko samo papira treba za osnivanje male firme. Na prvi pogled nebitno, ali psihološki jako bitno. To smo i dosad imali prilično dobro i efikasno a sada i unapređujemo i svakako je za pozdraviti i mi ćemo svakako podržati usvajanje Izmjena i dopuna ovog zakona, kazao je akademik Muamer Zukorlić.

Kada je putanju Centralni registar stvarnih vlasnika ono što ga čini značajnim je nastojanje države da izbjegne određene mahinacije.

– Za naše stanje i ovaj Registar imat će značajnije efekte da spriječi iznošenje kapitala iz zemlje. To je u ovom slučaju za nas interesantnije ali da ćemo na osnovu Registra uspjeti smanjiti mogućnosti bilo kakvih zloupotreba.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (za pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Bitno je, ističe, shvatiti šta je to što će značajno modernizovati i olakšati neophodnu tehnologiju što zbog praćenja, bilježenja, čitanja, učitavanja brojila do smanjenja mogućnosti raznih manipulacija. Da bi sve imalo smisla treba, kaže, ubrzati obnovu mreže električne energije na prostoru Sandžaka.

– U nekim dijelovima naše zemlje, kao što je prostor Sandžaka, elektromreža je u očajnom stanju. Imali smo da je centar Novog Pazara bio bez električne energije. Doduše to se poklopilo s posjetom ministra prosvjete koji je imao bogate obilaske školama, univerzitetima sa svojom delegacijom i posjeta se odvijala po mraku.

– Elektromreža dalekovodna i prema Sjenici i prema Tutinu u očajnom su stanju. Nešto se radi s velikom stanicom u Tutinu ali je potrebno pokrenuti sve postignuto političkim dogovorima u pogledu obnove elektromreže od Pazara do Priboja. Insistirat ćemo i sve će to imati smisla u svojoj kompletnosti uključujući i elektornsko brojanje i sve što činimo i usvajamo s ovim zakonima.

Elektronsko unapređenje čitanja električnih brojila za trošenje električne energije zasigurno će unaprijediti i preciznost i efikasnost što svakako treba podržati, kazao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.