Ubrzati obnovu elektromreže na području Sandžaka

Elektronsko unapređenje čitanja električnih brojila za trošenje električne energije zasigurno će unaprijediti i preciznost i efikasnost što svakako treba podržati, kazao je Zukorlić.
Ilustracija: Dmitry Anashkin i Yuriy Shemyakin
Ilustracija: Dmitry Anashkin i Yuriy Shemyakin
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika kao i o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (za pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Komentirajući prijedloge, akademik Muamer Zukorlić ističe da će s njihovim usvajanjem biti izbjegnute mahinacije, a sistemi unaprijeđeni.
Dalje unaprijeđenje samog postupka registracije u Agenciji za privredne registre posebno je važno kako bi se mladi ljudi podstakli na osnivanje svojih privrednih subjekata. Prvi koraci da se krene u privatne poslovne aktivnosti počinju, kaže akademik Zukorlić od samog registra.

– Ukoliko mu iskomplikujete registraciju, sam postupak upisa u taj registar već ste ga uplašili da kaže da je to nemoguće i koliko samo papira treba za osnivanje male firme. Na prvi pogled nebitno, ali psihološki jako bitno. To smo i dosad imali prilično dobro i efikasno a sada i unapređujemo i svakako je za pozdraviti i mi ćemo svakako podržati usvajanje Izmjena i dopuna ovog zakona, kazao je akademik Muamer Zukorlić.

Kada je putanju Centralni registar stvarnih vlasnika ono što ga čini značajnim je nastojanje države da izbjegne određene mahinacije.

– Za naše stanje i ovaj Registar imat će značajnije efekte da spriječi iznošenje kapitala iz zemlje. To je u ovom slučaju za nas interesantnije ali da ćemo na osnovu Registra uspjeti smanjiti mogućnosti bilo kakvih zloupotreba.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (za pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Bitno je, ističe, shvatiti šta je to što će značajno modernizovati i olakšati neophodnu tehnologiju što zbog praćenja, bilježenja, čitanja, učitavanja brojila do smanjenja mogućnosti raznih manipulacija. Da bi sve imalo smisla treba, kaže, ubrzati obnovu mreže električne energije na prostoru Sandžaka.

– U nekim dijelovima naše zemlje, kao što je prostor Sandžaka, elektromreža je u očajnom stanju. Imali smo da je centar Novog Pazara bio bez električne energije. Doduše to se poklopilo s posjetom ministra prosvjete koji je imao bogate obilaske školama, univerzitetima sa svojom delegacijom i posjeta se odvijala po mraku.

– Elektromreža dalekovodna i prema Sjenici i prema Tutinu u očajnom su stanju. Nešto se radi s velikom stanicom u Tutinu ali je potrebno pokrenuti sve postignuto političkim dogovorima u pogledu obnove elektromreže od Pazara do Priboja. Insistirat ćemo i sve će to imati smisla u svojoj kompletnosti uključujući i elektornsko brojanje i sve što činimo i usvajamo s ovim zakonima.

Elektronsko unapređenje čitanja električnih brojila za trošenje električne energije zasigurno će unaprijediti i preciznost i efikasnost što svakako treba podržati, kazao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.