I u Novom Pazaru rak dojke najčešće se otkriva kasno

Ilustracija: Anastasia Bisenty
Ilustracija: Anastasia Bisenty
Jedina efikasna mjera za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je rano otkrivanje.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolijevanju i umiranju žena u Srbiji. Na trećem je mjestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45. do 64. godine. Oktobar se, kao Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, obilježava u zemljama širom svijeta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost bolesti i podigla svijest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog početka liječenja.

–Tek kad se nešto razbukta, kad krene bolest tad se javljaju ljekaru. Ne znam kad ćemo shvatiti da ne treba tako da se radi. Obično je to kasnije neki odmakli stadijum kad se već zakasnilo. Sama činjenica da negdje 90 posto u početnoj fazi karcinoma dojke može da se izliječi jako je bitan podatak. Savjetovala bih da malo razmisle o sebi i stavi sebe na prvo mjesto. Kasnije već kad je nešto uzelo maha obraćaju nam se za upućivanja u tercijarne centre Beograd, Kragujevac. Bude nam jako žao kad se susrećemo s tim dijagnozama jer znamo da se već ne može pomoći. Jedini način je prevencija, rano otkrivanje. Maligne bolesti u većini idu bezbolno. Bol kad se osjeti tu je već uglavnom kasno  a našoj službi javljaju se u glavnom s bolovima. Po toj ženskoj liniji veći je stepen da smo u riziku od obolijevanja. Tetka, sestra od tetke, čitava linija s majčine strane jako je bitna i jedan od ključnih faktora gdje treba biti obazriv, kaže dr. Enisa Zogić Derdemez, specijalistkinja opšte i porodične medicine.

Jedina efikasna mjera za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je rano otkrivanje. Pravovremenom primjenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je značajno unaprijediti zdravstveno stanje i kvalitet života oboljelih žena.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.