Na Mesecu kao kod kuće

Zahvaljujući tome što skloništa simuliraju uslove na Zemlji korisnici imaju redovan san, što utiče na celokupno stanje organizma.
lunark
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Danski arhitektonski studio SAGA ima jednu misiju – da se ljudska bića i u svemiru osećaju kao kod kuće. Tu je naravno najbitniji dom, kuća daleko od kuće.

Projekat pod nazivom LUNARK deo je te misije, a samo mu ime kaže da se fokusira na Mesec. Skloništa su inspirisana origami tehnikom, a kreću se od veličine prosečnog automobila do daleko većih građevina. Promena u veličini je moguća zahvaljujući zidovima koji mogu da se rastežu i skupljaju po potrebi. U unutrašnjosti se nalaze solarni paneli koji simuliraju smenu dana i noći na Zemlji, pa je to još jedan detalj zbog kojeg bi astronauti mogli da se osećaju kao da su na svojoj planeti.

Zahvaljujući tome što skloništa simuliraju uslove na Zemlji korisnici imaju redovan san, što utiče na celokupno stanje organizma. Tako bi budući stanovnici Meseca mogli da žive bolje nego što se zamišljalo. „Kolibe“ su već testirane na Arktiku, pa bi mogle da budu spremne za sledeće sletanje na Mesec, koje je planirano za 2024. godinu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.