Na Mesecu kao kod kuće

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Zahvaljujući tome što skloništa simuliraju uslove na Zemlji korisnici imaju redovan san, što utiče na celokupno stanje organizma.
lunark
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Danski arhitektonski studio SAGA ima jednu misiju – da se ljudska bića i u svemiru osećaju kao kod kuće. Tu je naravno najbitniji dom, kuća daleko od kuće.

Projekat pod nazivom LUNARK deo je te misije, a samo mu ime kaže da se fokusira na Mesec. Skloništa su inspirisana origami tehnikom, a kreću se od veličine prosečnog automobila do daleko većih građevina. Promena u veličini je moguća zahvaljujući zidovima koji mogu da se rastežu i skupljaju po potrebi. U unutrašnjosti se nalaze solarni paneli koji simuliraju smenu dana i noći na Zemlji, pa je to još jedan detalj zbog kojeg bi astronauti mogli da se osećaju kao da su na svojoj planeti.

Zahvaljujući tome što skloništa simuliraju uslove na Zemlji korisnici imaju redovan san, što utiče na celokupno stanje organizma. Tako bi budući stanovnici Meseca mogli da žive bolje nego što se zamišljalo. „Kolibe“ su već testirane na Arktiku, pa bi mogle da budu spremne za sledeće sletanje na Mesec, koje je planirano za 2024. godinu.

Čitajte više