Održani XLIV Plavski književni susreti i XIX likovna kolonija

Zahvaljujući velikim naporima direktora centra za kulturu ,,Husein Bašić ” Vladimiru-Vladu Kneževiću, i profesoru i višem bibliotekaru Aliji Redžematoviću, cjelokupna likovno-književna manifestacija je organizovana do samog savršenstva.
44. Plavski književni susreti
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Plavu je održana  44. po redu tradicionalna manifestacija Plavski književni susreti i 19. likovna kolonija, od 20-24 oktobra. Istorija ovog kraja isprepletana različitim uticajima naroda i kultura dala je neke od najplodnjih imena stvarlaca ne samo u Crnoj Gori već i na području zapadnog Balkana. Plav je dao neka od najvećih imena Bošnjačke, Albanske i Crnogorske književnosti pomenućemo samo neka od njih: Radovan Zogović, Husein Bašić, Dušan Kostić, Esad Mekuli, Vukman Otašević, Zuvdija Hodžić, Hasan Mekuli, Vuk Ognjanović, Todor Živaljević Velički, Senadin Pupović, Ismet Marković, Redžep Ćosi, Redžo Mulić i drugi. U srijedu 20. oktobra je otvorena tradicionalna XIX likovna kolonija u sklopu koju su sačinjavali istaknuta imena iz svijeta umjetnosti i to: Ismet Čekić-MNE, Mersiha Merdžanović-Memić i Merima Ivković-BiH, Snežana Meljnik-SM i Islam Hasić-SRB. Zahvaljujući velikim naporima direktora centra za kulturu ,,Husein Bašić ” Vladimiru-Vladu Kneževiću, i profesoru i višem bibliotekaru Aliji Redžematoviću, cjelokupna likovno-književna manifestacija je organizovana do samog savršenstva. Sama manifestacija je održana u veoma složenim uslovima pandenmije Covida i bez podrške Ministarstva kulture, koja je bila evidentna svih prethodnih decenija. U samom uvodu otvaranja XIX likovne kolonije direktor Centra za kulturu ,,Husein Bašić” , Vladimir-Vlado  Knežević je pozdravio sve učesnike naglasivši da je umjetnost i kultura ono što predstavlja najljepšu sponu koja povezuje narode. Snaga jednog naroda se ogleda u njegovoj kulturi koja predstavlja najljepši reprezent. Poželivši im srdačnu dobrodošlicu grada Plava. Cjelokupnu manifestaciju podržala je lokalna samouprava na čelu sa predsjednikom opštine Nihadom Canovićem.

U srijedu 21, oktobra multimedijalni umjetnik, iz Sjeverne Makedonije Suzana-Al Salkani je vršila edukaciju učenika OŠ Petar Dedović na Murinu kako u pisanju tako i u slikanju. Učenici su prvo pisali stihove, a nakon toga stihove su pretočili u likovne radove čime je radionica pokazala svoju punu svrhu i dala očekivane rezultate. 22.  Oktobra petak umjetnica Suzana-Al Salkani je na isti način vršila edukaciju djece OŠ Hajro Šahmanović, Plav gdje su na isti način djeca pisala stihove a onda svoje stihove pretočili u likovne radove, stim što je svaki učenik imao svog mentora od učesnika XIX likovne kolonije u Plavu, i njihovi radovi su prezentovani uz radove mentora, gdje je otvorena likovna kolonija i uručenje nagrada za osvojena mjesta.

Razgovarao sam sa sa gotovo svim učesnicima XIX likovne kolonije koji su svoja djela ostavili Centru za kulturu ,,Husein Bašić”  a njihovi utisci su sljedeći:

Snežana Meljnik-SM iz Ukrajine predstavlja koloniju za Sjevernu Makedoniju: ,,Zadovoljna sam sa menifestacijom velika mi je čast što su tu zajedno samnom umjetnici sa cijelog Balkana imamo zanimljivo iskustvo sa različtim jezicima ali smo se razumjeli. Koloniji sam ostavila jedno svoje djelo nova eksperimanertalna serija. Želim da upoznam Crnu Goru i da se upoznam sa drugim crnogorskim umjetnicima i da razvijemo blisku saradnju.

Islam Hasić-SRB: Zaista mi je bila čast da kao učesnik budem u okviru XIX likovne kolonije koja ima međunarodni karakter, nesumljivo da za kulturu Plava i šire ova kolonija ima izuzetan značaj u smislu povezivanja ljudi i različitih kultura. Inspirisan motivima Plavsko-Gusinjskog kraja uradio sam par slika u tehnici akril na platnu. Izuzetno smo lijepo primljeni od Centra za klulturu ,,Husein Bašići” kao organizatora i nadam se da ćemo nastaviti ovako lijepu i usšpješnu saradnju i u budućnosti.

Merima Ivković-BiH: Za mene je ovo intresantan predio Crne Gore koji nisam imala priliku da upoznam, ovo je novo iskustvo u odnosu na dosadašnje. Ova manifestacije je posebno vezana za zavičaj što joj daje posebnu draž. Intresantno mi je da se nalazim u planinskom lancu Prokletija koje izgledaju koliko primamljivo toliko i zastrašujeće.

Mersiha Merdžanović-Memić-BiH: Volim Crnu Goru obišla sam je gotovo svu ovo mjesto nije usputno mora se doći sa posebnim razlogom u ovom slučaju to je XIX likovna kolonija. Prvo što sam primijetila je živost ulica ove malene varošice, prijatne i suretljive ljude. Ostavila sam svoje jedno likovno djelo. Organizacija na visokom nivou upoznala sam lokalne umjetnike sa kojima sam oduševljenja kao na primjer sa Ismetom Čekićem, kroz razgovor sam doživjela svu ljepotu ovog kraja i proširila umjetničke vidike. Zahvalna sam Plavu i direktoru Centra za kultru ,,Husein Bašić”  Vladu Kneževiću i Aliji Režematoviću.

U petak 22. oktobra sa početkom u 19 časova održano je: ,,Veče zavičajnih stvaralaca” program ove večeri činili su istaknuti zavičajni stvaraoci i to: Todor Živaljević-Velički, Senadin Pupović, Kaltrina Hoti, Rebeka Čilović-Lalić, Milan M. Petrović i Šaban Hsanđekaj. Takođe je održano sjećanje na zavičajnog stvaraoca Hasana Šabovića. U uvodnoj riječi sve prisutne je pozdravio direktor Centra za kulturu ,,Husein Bašić” Vladimir-Vlado Knežević koji je između ostalog istakao: ,,Zavičaj u nama nosi magiju, ljepotu, bliskost i nostalgiju i đe god bili na ovom svijetu njemu se uvjek vraćamo. Zato neka ovo veče sa našim zavičajnim piscima bude jedna lijepa zlatna nit koja će nas uvjek povezivati sa zavičajem. ” Nakon uvodne riječi zavičajni pisci su kazivali svoje stihove. Nakon završene manifestacije ,,Veče zavičajnih stvaralaca”, u 20. časova je Rebeka Čilović-Lalić  kao moderator večeri vodila razgovor sa istaknutim crnogorskim piscem Andrejom Nikolaidisem koji je predstavio svoja dva romana ,,Mađarska rečenica” za koji je dobio nagradu Meša Selimović kao i roman ,,Odlazak.”

U subotu 23. oktobra, u 18 časova je otvorena izložba XIX likovne kolonije au 19. časova su  nastupili učenici odnosno pobjednici na konkursu ,,Vječno otvorena vrata zavičaja” nakon toga je započeto centralno veče 44. Plavskih književnih susreta uz predstavljanje pobjednika koji su učestvovali na konkursu ,,Mladih stvaralaca. ” Koji su se predstavili svojim literalnim radovima nakon čega im je direktor Centra za kulturu ,,Husein Bašić” Vladimir-Vlado Knežević uručio prigodne nagrade. Zatim je nastupila mlada diva Ilma Nurković iz Rožaja sa izvornim pjesmama. U 20. časova nastupli su istaknuti pjesnici iz regiona i to: Suzana-Al Salkani i Ivana Naskova-SM, Todor Živaljević-Velički, Senadin Pupović, Rebeka Čilović-Lalić. Milica Babić, Senadin Pupović, Milan M. Petrović Božidar Proročić, Kaltrina Hoti, Šaban Hasanđekaj, Sulejman-Beća Kujević, MNE, Flora Brovina-KS, i Milica Milosavljević-SRB. Program je vodila sa puno posvećenosti i pažnje Rebeka Čilović-Lalić.

Na samom kraju i zatvaranju XIX likovne kolonije i XLIV Plavskih književnih susreta važno je istaći da direktor Centra za kulturu ,,Husein Bašić” Vladimir-Vlado Knežević i profesor i viši bibliotekar Alija Redžematović u zadnjih par godina daju veliki i nesebičan napor da se pomenute manifestacije održe i da na pravi način reprezentuju vrijednu multikulturalnu baštinu Crne Gore i za to im treba se treba odati nesebično priznanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.