Skok cijene hljeba direktni je pokazatelj krize

"Jedna pekara mjesečno potroši 20 do 30 hiljada dinara struje. I logično, kada im povećate cijenu struje oni moraju povećati cijenu hljeba", kaže Haris Zogić ekonomski analitičar.
Ilustracija: Zharif Safian
Ilustracija: Zharif Safian
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Racionalizacija potrošnje preporuka je ekonomskih analitičara kako bi se lakše prebrodila poskupljenja. Međutim, hljeb i mlijeko nemaju zamjenu jer je, bez obzira na različite proizvođače, sam proizvod isti.

-Za pskupljenje hljeba možemo govoriti o tome da je cijena pšenice porasla, da je loš rod bio u Ukrajini, Moldaviji, Bugarskoj, i da je to povećalo cijenu jer je manje ponude na tržištu. Ipak, cijenu povećava i skok struje. Jedna pekara mjesečno potroši 20 do 30 hiljada dinara struje. I logično, kada im povećate cijenu struje oni moraju povećati cijenu hljeba, kaže Haris Zogić ekonomski analitičar.

Na pitanje, koliko je opasno igrati se s cijenom hljeba, odgovara: “Pekara se neće ugasiti koliko god se poveća cijena hljeba. Naravno da je opasno za građane. Skok cijene hljeba direktni je pokazatelj krize”.

U narednom periodu, kada cijena struje bude rasla i za građane država bi trebala otvoriti stavke u budžetu gdje će se subvencionirati porast cijene.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.