Skok cijene hljeba direktni je pokazatelj krize

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
"Jedna pekara mjesečno potroši 20 do 30 hiljada dinara struje. I logično, kada im povećate cijenu struje oni moraju povećati cijenu hljeba", kaže Haris Zogić ekonomski analitičar.
Ilustracija: Zharif Safian
Ilustracija: Zharif Safian
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Racionalizacija potrošnje preporuka je ekonomskih analitičara kako bi se lakše prebrodila poskupljenja. Međutim, hljeb i mlijeko nemaju zamjenu jer je, bez obzira na različite proizvođače, sam proizvod isti.

-Za pskupljenje hljeba možemo govoriti o tome da je cijena pšenice porasla, da je loš rod bio u Ukrajini, Moldaviji, Bugarskoj, i da je to povećalo cijenu jer je manje ponude na tržištu. Ipak, cijenu povećava i skok struje. Jedna pekara mjesečno potroši 20 do 30 hiljada dinara struje. I logično, kada im povećate cijenu struje oni moraju povećati cijenu hljeba, kaže Haris Zogić ekonomski analitičar.

Na pitanje, koliko je opasno igrati se s cijenom hljeba, odgovara: “Pekara se neće ugasiti koliko god se poveća cijena hljeba. Naravno da je opasno za građane. Skok cijene hljeba direktni je pokazatelj krize”.

U narednom periodu, kada cijena struje bude rasla i za građane država bi trebala otvoriti stavke u budžetu gdje će se subvencionirati porast cijene.

Čitajte više