Sutra je 29 godina od zločina nad Bošnjacima u Sjeverinu

Ilustracija: Esteban Amon
Ilustracija: Esteban Amon
Porodice ubijenih, zajedno s predstavnicima Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, položit će cvijeće na spomen-obilježje ubijenima u 11 sati.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sutra se navršava 29 godina od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije, iz mjesta Sjeverin kod Priboja. Njih su iz autobusa  u oktobru 1992. godine izveli i pobili pripadnici paravojne formacije “Osvetnici”, kojom je komandovao Milan Lukić za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Sutra je 29 godina od tužnog i tragičnog događaja ne samo za Bošnjake u Priboju već Bošnjake u cjelini. Limska dolina, kroz historiju, stalno je stradala. Broj tih žrtava danas doseže kao broj žrtava u Srebrenici. I koliko nam je rak rana naša Srebrenica toliko nam je i naša Limska dolina, kaže Harun ef. Eminagić gl.imam Medžlisa IZ Priboj.

Porodice ubijenih nemaju status civilnih žrtava rata a nisu ni ostvarile pravo za naknadu štete. Nada je bio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ali je odbio predstavku upućenu u ime porodica uz obrazloženje da su se otmica i ubistvo dogodili pre nego što je Evropska konvencija o ljudskim pravima postala obavezna za Srbiju.

–Njihove porodice nisu dobile ni materijalno ni moralno obeštećenje, što je jedan veliki kolaps pravosudnog sistema Republike Srbije da im ne priznaju status civilnih žrtava rata. Ne bi to ublažilo njihovu bola li Im mogu vratiti vjeru i nadu u državu u kojoj žive.

Porodice ubijenih zajedno s predstavnicima Mešihata Islamske zajednice u Srbiji položit će cvijeće na spomen-obilježje ubijenima u 11 sati.

–Gledamo na sve načine, barem što je u našoj moći, šta možemo da učinimo jer smo kao Islamska zajednica preuzeli taj emanet onog momenta kad smo i osnovali spomen obilježje u Sjeverinu na vakufskoj zemlji koju je uvakufila porodica Begović čiji je član odveden u toj grupi. Odlučili smo da naredne godine, obilježavajući 30 godina, da se klanja dženaza u odsustvu. Neka ipak njihove duše nađu svoj smiraj.
U povratku, na mjestu otmice kod kafane “Amfora” bit će bačeno 19 ruža u rijeku Lim u znak sjećanja na žrtve odvedene iz autobusa, kao i dvojicu Bošnjaka ubijenih iste godine.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.