Robot koji se uvek dočeka na noge

Vince Kurtz je smislio drugačiju „veštačku mačku“, a radi se o „životinjici“ koja je više od jastuka koji pasivno maše repom.
cheetah
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Maleni roboti okupiraju ljubitelje budućnosti, pa se već priča o robo-ljubimcima, mašinama koje liče na pse, mačke i druge životinje. Robotski ekspert Vince Kurtz pronašao je način da robotskim mačkama podari reflekse njihovih običnih rođaka, a u tome su mu pomogli obični metalni novčići.

Robotskih životinja je bilo i pre toga. Neke su bile neobičnije od drugih, na primer Qoobo – mekani robot, koji odgovara na reakcije svojih vlasnika. Ime je dobio kombinacijom francuskih reči “robot” i “rep”. Ovaj ljubimac može da leži u vlasnikovom krilu, te da odgovara na različite vrste dodira. Kada se rukom pređe preko njegovog tela, putanja dodira određuje na koji će način Qoobo mahati repom, a u kombinaciji sa tim telo u obliku jastuka može i da vibrira na različite načine.

Za razliku od pravih mačaka, kod kojih način na koji mašu repom može da se tumači na više načina, mahanje repa kod ovog robota može da znači samo jedno – pozitivan odgovor na ponašanje vlasnika. Prema stručnjacima koji su učestvovali u razvijanju ovog robota, mahanje repom pozitivno utiče na zdravlje vlasnika, skoro isto kao kada su u pitanju obični ljubimci.

Vince Kurtz je smislio drugačiju „veštačku mačku“, a radi se o „životinjici“ koja je više od jastuka koji pasivno maše repom. Naime, ovaj mali robot u sebi ima kovanice, zahvaljujući kojima se uvek dočeka na noge. Poneo je ime Mini Cheetah, po velikoj mački koja i sama može da ublaži posledice pada tako što kontroliše način na koji se telo ponaša. Maleni Cheetah može i više od toga, pa nam demonstrira budućnost u kojoj ćemo zavisiti od drugačijih ljubimaca. A i oni od nas.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.