Kaskaderska vožnja na motociklu u muzeju stakla

Vožnja na lokaciji na kojoj apsolutno ne smije doći do vibriranja poda iziskuje testiranje, pokušaje, greške – i još testiranja.
Kaskaderska vožnja na motociklu u muzeju stakla_61709ce5c8298.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Amerikanac Aaron Colton je električni model Redshift kompanije Alta Motors pretvorio u hibridni kaskaderski super-motocikl, s kojim je potom odradio fenomenalnu kaskadersku vožnju u najvećem Muzeju stakla na svijetu.

Colton je domaćin popularnog video serijala Bike Builds, koji ga prati dok pronalazi, popravlja, restaurira i vozi različite tipove motocikla.

U najnovijoj epizodi posjetio je najveći svjetski muzej stakla i jednu od najboljih škola za obradu stakla. Muzej stakla u Corningu (New York, SAD) je dom najsveobuhvatnije zbirke stakla na planeti, sa impresivnih 50.000 predmeta koji predstavljaju 3.500 godina historije.

Muzej pruža inspiraciju svima da staklo počnu posmatrati u novom svjetlu. Motociklista iz Seattlea je podržao taj cilj tako što je izveo prvu vožnju kroz muzej na kaskaderskom motociklu.

Vožnja između staklenih eksponata ne bi bila moguća sa motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Aaronov obilazak muzeja na omogućila je kompanija Alta Motors, odnosno njihov električni Redshift model sa jednom brzinom i bez kvačila.

Coltonu je ovo bio prvi električni model koji je preuredio. Trebalo mu je šest mjeseci da električni Alta Redshift pretvori u hibridni kaskaderski super-motocikl rađen po mjeri. Prilagođeni Redshift je titanijumskim hardverom zadivio pasionirane ljubitelje dvotočkaša.

Vožnja na lokaciji na kojoj apsolutno ne smije doći do vibriranja poda iziskuje testiranje, pokušaje, greške – i još testiranja. Colton je svoju vožnju muzejem odradio majstorski.

Napravio sam nešto posve drugačije od svega što sam ranije radio. Nešto što će me povesti stazama kojima nikada prije nisam vozio, izjavio je 29-godišnjak, koji je sa svega 15 godina postao najmlađi državni XDL šampion u kaskaderskoj vožnji.

Colton je nastupao u nekoliko motociklističih disciplina. Takmičio se u Street Freestyleu, AMA Pro Road Racingu i AMA Pro Flat Tracku, kao i brojnim WORCS, supermoto i motocross trkama.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.