Nacionalizam nas tiho ubija, što je za nas sramotno?

Upravo su u Bileći i Bjeljini podigli spomenik dokazanom fašisti iz njihovoga roda „đeneralu” Draži Mihailoviću.
Nacionalizam_ubija
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Prisjetimo se za sva vremena našeg života i djelovanja:
“Spoznao sam dobro i zlo,
grijeh i vrlinu, pravdu i nepravdu,
sudio sam i bi mi suđeno,
prošao sam kroz rođenje i smrt,
radost i patnju, nebo i pakao;
i spoznadoh, na kraju,
da u svemu sam JA
i da sve je u meni.” /citat Hazrat Inajat Kan/

Da, upravo je sve u nama. Stanimo, stanimo pred ogledalo, pogledajmo se i recimo ogledalcu da li sam nacionalista, da li mrzim drugoga i drugačijeg, koliko je ljubavi u meni, da li, istinski moram mijenjati i neke čipove u svojoj ljudskoj memoriji, da budem drugi i drugačiji. Da u svojim osjećanjima gajim samo ljubav, mir, toleranciju i ljepotu, zajedničkog i dostojanstvenog ljudskoga suživota.Kamo sreće da smo svi takvi, nažalost borili smo se protiv fašizma, da bi nas danas upravo taj nacionalizam još više ubijao i donosio nam zlo.

Zanosili smo se i živjeli u zabludama da smo pobjedili fašizam još daleke 1945. godine, ali nažalost ostali su njegovi recidivi djelovanja poput kancerogenih ćelija, kojeesu već poodavno metastazirale u našim moždanim vijugama. Nužnost, izmjene svih čipova u tim istim moždanim vijugama, naša je neminovnost i jedina uspješna terapija.

Danas je na djelu okruti i ubitačni nacionalizam, kao ogranak te iste profašističke ideologije, sa kojom su zaraženi, upravo naši velikosrpski i velikohrvatski nacionalistički elementi, sljedbenici svih ustaško-četničkih saradnika fašističkoga bića, u proteklom periodu osvajanja i ratovanja.

Drug Tito nam je bio jedan i jedini, istinski i neumorni borac protiv fašizma, ali i najbolji poznavalac ovoga dolazećeg zla na našim prostorima i našem narodu.

Ostavio nam je u amanet i njegovu planetarnu i nadljudsku poruku i preporuku: “Da čuvamo bratstvo i jedinstvo ko zjenicu oka svoga“.
Nismo bili njegovi dostojni sljedbenici i nasljednici, ideali i idoli kao i ova sudbonosna i životna poruka su se raspršili poput sapunice.
Malo nas je ostalo na njegovim zlatnim stazama života i djelovanja te kao JA, lično i samouvjereno, ponosan sam na njegovo životno djelo i vrijeme zajedničkog života u njegovom vremenu.

Radi prisjećanja, bio sam gimnazijalac druge muške realne gimnazije u Sarajevu, kada su me u sedmom razredu gimnazije (bila je 1956. godina) primili u Savez komunista, jedinu i moćnu stranačku organizaciju.

Ostao sam vjeran principima social demokratije, socijalne pravde, jednakosti i ravnopravnosti, te multietičnoga suživota u zajednici bratskih naroda.

Ostao sam vjeran na putu Titovih staza i njegovog programa ljudske vrijednosti u sistemu koji smo stvarali i bili primjer za ovu Evropu, u kojoj se sada “ mrcvarimo “ na milost i nemilost ovih da li da nas prime u svoje redove ili ne.

Nažalost nismo uspjeli sačuvati najveću tekovinu bivše Revolucije, bratstvo i jedinstvo. Nismo uspjeli na vrijeme iz svojih redova skloniti nacionaliste i šoviniste i tako nas je zapljusnuo šovinizam i nacionalizam zbog čega se došlo do skretanja sa Titovog puta. Antifašizam danas ne možemo braniti njegovim imenom i Tita ne možemo identificirati s antifašizmom.

Danas mi imamo i naše perjanice, kao velikosrpske i velikohrvatske „čistokrvne“ nacionalističke klice, svoga roda, koji su i nasljednici i realizatori, već viđene i doživljene agresorske ideologije i na prostoru naše domovine, Bosne i Hercegovine.

Isti ovi i njihovi istomišljenici iako su u vlasti na najvećim finkcijama podrivaju svoju državu i ignorišu sve njene vrijednosti, uz veličanje i svojih fašističkih aktera, kao svoje idole i veličine.

Upravo su u Bileći i Bjeljini podigli spomenik dokazanom fašisti iz njihovoga roda „đeneralu” Draži Mihailoviću.

Ovaj spomenik kao „kameni spavač” spoznaja je djelovanja ubitačnog nacionalizma u redovima naših velikih Srba, koji još uvijek luđački maštaju o velikoj Srbiji, koju je želio i njihov „kameni spavač” sa fašistima u svoje vrijeme, koju su u agresorskom periodu zamišljali stvoriti i njihovi patološki tipovi iz Haga, a koju danas nastoji promovisati i njihov guslar i veliki nacionalista iz Laktaša, Milorad Dodik.
Zato kameni spomenik „đeneralu” Draži neka bude i posljednja opomena svim našim patriotskim i domoljubnim snagama da se ne trebamo više šaliti ili igrati sa ovim luđacima, u čemu nam samo može pomoći naši saveznici iz NATO – saveza, kao i naše zajedničko djelovanje svih iskrenih patriotskih probosanskih snaga.

Samo udruženi i jedinstveni sa našim programom i željom da eleminišemo te postojeće “nacionalističke vođe“ i njhovu nacionalističku stranačku retoriku u ideologiji agresorskih namjera, već doživljenih na našim prostorima.

Međutim, moramo znalački i iskreno postaviti i pitanje koje su to naše tzv. lijeve snage, patriotske i probosanske orijentacije.

Situacija je kompleksna i veoma složena i zamršena, jer dok jedni zagovaraju građansku državu i jedinu primjerenu opciju za naše društvo u cilju suzbijanja bilo kakvih etničkih predznaka ili nacionalističkih tenzija i pojava, drugi se tako nonšalantno odnose i ponašaju u svome djelovanju i aktuelnoj retorici.

Analizirajući postojeći stranački potencijal i njihovo programsko djelovanje, u našoj već dugogodišnjoj životnoj zbilji, imali smo prilike sagledati i spoznati i sve njihove namjere i načine djelovanja.

Imajući u vidu isključivo i tako jasno neprijateljsko djelovanje i rovarenje nacionalista protiv naše države i našeg Sistema, stranaka HDZ-a i SNSD-a i njihovih čelnika Dragana Čovića i Milorada Dodika sa saradnicima, u zajedničkom udruženom zločinačkom poduhvatu, sve nam je znano i prepoznatljivo i suvišno bilo šta dodavati na ovu temu.

Što se tiče stranke SDA i njenog rukovodstva sa čelnikom Bakirom Izetbegovićem i njegovim saradnicima, možemo konstatovati da je to i najveća nacionalna stranka u Bošnjaka. Uz sva priznanja njenog djelovanja u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine i njihovog doprinosa, mora se po našim pričama naših starijih i suočiti sa činjenicom, u vezi njihovog koaliranja sa navedenim nacionalističkim strankama, “sa kim si, onakav si“ rekli bi naši stari.

Nažalost, takvo ponašanje i brojne greške učinjene na takvoj relaciji njihovih međusobnih odnosa, stvorili su jedan veliki i možda nepremostivi animozitet od strane drugih stranaka prema SDA i njenom kadrovskom potencijalu.

Tako i stranka SDP, čije maslo nije za Ramazana što bi govorili naši Bosanci, koja sebe smatra i najvećom opozicionom strankom i lijeve orijentacije, ima dosta svojih aferima.

Prije svega znajući da je nasljedila svu imovinu SKJ i posjedujući i veliku logistiku, upitno je da li je sačuvala u svome djelovanju i autentične principe social demokratije i multietičnosti. Bili su na vlasti, ali je njihov predsjednik stranke i premijer Federacije Nermin Nikšić, u svoje vrijeme vladavine, primjera radi u mostarskoj firmi Aluminij u dogovoru sa kriminalcem Mijom Brajkovićem podjelio ili odobrio da se kapital firme tzv. “radnički“ od 44% dodjeli svim Hrvatima, nekim Bošnjacima, ali su zajednički protjerali Srbe za sva vremena iz firme, bez dionica i obeštećenja i bez bilo kakvih upravljačkih prava.

Najobičnija je bila njihova demagoška floskula da su oni “boric za čovjeka i državu“, što je i moguće bilo ali bez Srba,

Da, to je istina i činjenice sve ukazuju da se njihova multietičnost vremenski izmjenila u “mutnoetičnost“ što im nije primjereno.
U sadašnjem tranutku razmišljanja i borbe protiv nasrtaja nacionalista na našu državu, Milorada Dodika i Dragana Čovića i njihovih saradnika, uz uplitanje i njihovih mentora iz Zagreba i Beograda, dok se naprednije snage brinu i bore za građansku državu i tu opciju u izmjenama izbornog zakona i Ustavnih izmjena, dotle oni kao “horoz prije zore“ kukuriječe da izlaze na sljedeće izbore sa jednik kandidatom iz reda Bošnjaka, ali kako vele ne može biti iz bivših redova SDA.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović izjavio je da će SDP imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH i da očekuje da ga podrže partneri Narod i pravda i Naša stranka.

“I ne znam šta nije jasno u našoj poruci. SDP će imati kandidata iz reda Bošnjaka i on će biti budući član Predsjedništva BiH. Svi trebaju podržati našeg kandidata jer smo mi najveća opoziciona partija. I tačka. Dakle, citiram odluku Predsjedništva SDP-a. SDP će imati svog kandidata, a to je i Nermin Nikšić rekao 40 puta”, kazao je Igor Stojanović (SDP BIH) potvrdio je kako ova stranke neće podržati SDA-ov prijedlog kandidata za Predsjedništvo BiH, kao ni nekog bivšeg člana ove stranke.

Dakle, stranka SDP je apriori odredila podršku svome kandidatu, što iz reda Bošnjaka jer šta je sa ostalim narodima i predstavnicima i drugih Naroda, a odrekli su se svoje borbe za građansku državu i predstavnika svih građana.

Kako čitamo iz medija i Naša stranka ili stranka Konakovića isto tako imaće svoje kandidate.

Dakle svi oni guslaju i dalje po melodijama nacionalista guslara Milorada i orguljaša Dragana, jasno kao “ljevaci“ ali nikako i kao predstavnici ljevice.

Neke druge stranke se još ne izjašnjavaju, kao SBB i Fahrudin Radončić i Stranka za BiH ili Platiforma za progres ili ine stranke i njihovi čelnici.

Isključivo principijelna i dosljedna stranka je Demokratska fronta i njen čelnik Željko Komšić koji su za građansku opciju i sa svoga nedavno održanog Kongresa stranke “ispružili nsu ruku saradnje“ svim drugim strankama lijeve orijentacije, ali ih nažalost nema na vidiku.
Neka nacionalisti Dodik i Čović sa saradnicima i nastave dalji put po ”trnovitoj stazi“ dok se našim “ljevacima“ ne zamjene moždani čipovi i počinju razmišljati istinski patriotski i dobronamjerno svome narodu, domovini i injenim građanima.

Neka im borba za razno razne fotelje ne bude glavni i jedini orijentir iz prošlosti i sadašnjosti, neka lične interese podrede zajedničkim društvenim intresima, za svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.