Psihijatrijsko odjeljenje neophodno u Novom Pazaru

Potrebe su sve veće i prevazilaze ambulantni rad s pacijentima.
Ilustracija: Jack Daly
Ilustracija: Jack Daly
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Za psihijatre uvijek ima posla, pogotovo u uslovima kada su povećane potrebe za stručnim tretmanom. Pojačane su smetnje vezano za mentalno zdravlje zbog okolnosti življenja koje je pandemija dodatno usložnila. Nepostojanje Klinike za psihijatriju u Novom Pazaru dodatno otežava funkcionisanje ove oblasti u zdravstvenom sistemu.

–Što se tiče rada ovdje to je ambulantni rad a naši kapaciteti su tri ljekara specijalisti psihijatri. Postojao je konkretan plan i investicije su bile odvojene za izgradnju psihijatrijskog odjeljenja. To je bila neka prva investicija koja je trebalo da se desi od nekog velikog paketa investicija u zdravstvu na lokalu ali desila se korona pandemija gdje je došlo do zastoja u investicijama Tako da je to odloženo za neko drugo vrijeme, kaže dr. Rešad Hazirović psihijatar.

Potrebe su sve veće i prevazilaze ambulantni rad s pacijentima.

–Baš smo bili na pragu toga da dobijemo jedno ozbiljno psihijatrijsko odjeljenje, sasvim novu zgradu za koju postoji projekat. Neophodno je da imamo i tu vrstu pružanja zdravstvenih usluga, odnosno bolničko liječenje. Zasad smo prinuđeni da takve pacijente šaljemo u Kraljevo, Kragujevac, Beograd, Kovin. Optimista sam  što se tiče ove sredine. Već se krenulo sa specijalizacijama i mislim da će to u budućnosti da se mijenja na jedan dobar način.

Mogućnosti pružanja zdravstvenih usluga uopšte i onih vezanih za mentalno zdravlje su smanjene jer je većina kapaciteta usmjerena prema zaštiti od korona infekcije, hospitalizaciji, liječenju. Zaštita mentalnog zdravlja kao i ostale grane ostaju po strani i to je jedan od razloga koji ovu situaciju usložnjava.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.