Apsolutno neprihvatljivo da nema Bošnjaka u Vladi Crne Gore

"Ja sam jasnu poruku poslao Bošnjacima u Crnoj Gori, vi ste ne samo građani ove zemlje, već suvlasnici", kaže Zukorlić.
Capture-3
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić bio je gost emisije „Hej Sloveni“ na Gradskoj televiziji. Govorilo se o aktualnim dešavanjima, sa posebnim osvrtom na situaciju u Crnoj Gori. Zukorlić poručio da je razočaravajuća činjenica da ni nakon godinu dana vlasti u Crnoj Gori nema Bošnjaka na čelnim pozicijama. Podsjeća da muslimana po konfesiji, a prema zadnjem popisu u Crnoj Gori ima oko 118 hiljada što je petina njenih građana.

– Oko stotinu hiljada građana ove zemlje su Bošnjaci. To je ogroman broj da nemate nijednog Bošnjaka u Vladi. To je apsolutno neprihvatljivo.

– Neke politike se ne mogu raskrinkati dok ne dobiju šansu. Ja mislim da ovo nije korak unazad za Crnu Goru u nazad bez obzira što neću da se pomirim s predstavljanjem Bošnjaka nego i sa stanjem poput ovog u Pljevljima gdje imate tri stotine zaposlenih u rudniku gdje je samo jedan Bošnjak dobio posao, a drugi ne mogu ni da se približe. Da ne govorim o emotivnom odnosu prema Pljevljima, Bukovici, da bi se tom narodu ublažile sve te boli.

– Ja sam jasnu poruku poslao Bošnjacima u Crnoj Gori, vi ste ne samo građani ove zemlje, već suvlasnici.

Ne smije se ostaviti utisak da su Bošnjaci protiv Crne Gore u smislu njene nezavisnosti i punog kapaciteta države, kaže Zukorlić.

– Imati politička neslaganja je jedno, ali Bošnjaci Crne Gore, ako im znači moja riječ, moraju biti konstruktivan faktor u Crnoj Gori boriti se za njeno očuvanje, integritet, kredibilitet i sve što je čini državom.

Na pitanje da li je u Srbiji Vučićev Dritan Abazović, odgovara:

– Moj karakter ne može biti sluga nikome.

Napominje da je za Bošnjake sa svaki vladarom u Srbiji, osim s Miloševićem pokušao naći način za dogovor.

– Bez obzira na sve, i na ideološke orijentacije, svakom od njih pokušao sam dati šansu da sarađujemo, da nađemo neke tačke.
– S Đinđićem sam sarađivao fantastično. Nikad me čovjek nije prevario. Sve što smo se dogovorili je ispoštovao. Nismo sarađivali na ideologiji nego na programu. Da Bošnjaci dožive Srbiju kao svoju domovinu bila je naša zajednička tačka. Poslije toga dijalog s Koštunicom neko vrijeme. Slagao, prevario, razbio nam Islamsku zajednicu. S Tadićem isto tako koji je obećavao. Dva puta ga podržimo, vrati nam pendrecima. Poslije toga dolazi Vučić. Naravno da ćemo i njemu dati šansu. Nismo mi u prilici, nas tri posto Bošnjaka u Srbiji da ispravlja velike ideološke krive drine.

Možemo, kaže, birati konfrontaciju u kojoj će se samo pojačati iseljavanje.

– Ja sam se dokazao da znam biti u sukobu s vlastima, i čak sam tu iskusniji nego u relacijama saradnje. Isto tako nemam pravo svoje kaprice, principe, detaljno provoditi ako će biti na štetu mog naroda.

Mnogo je nepravde prema Bošnjacima, spore realizacije nekih obećanja i bujanja nacionalizma koje škodi.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.